Odprtje razstave o Blažu Kumerdeju

Danes, 15. 3. 2016, smo v šolski knjižnici odprli razstavo, posvečeno slovenskem organizatorju šolstva v času razsvetljenstva Blažu Kumerdeju.

Razstava, ki so nam jo posodili iz Mestnega muzeja Radovljica, bo pri nas na ogled do 25. 4. 2016.

Razstava je nastala v letu 2014 ob 240-letnici Splošne šolske naredbe (prvega šolskega zakona iz leta 1774), danes pa smo jo uradno odprli s kratkim zgodovinskim predavanjem kustodinje Mestnega muzeja Radovnjica gospe Katje Praprotnik.

Slišali smo veliko zanimivih podatkov o Blažu Kumerdeju in o času, v katerem je živel. Pogovarjali smo se o pomembnih razvetljencih, kot je bila Marija Terezija, in o njihovih reformah, o življenju različnih slojev v času razsvetljenstva, o higieni, predvsem pa smo se dotaknili izobraževanja na Slovenskem in Kumerdejevih predlogov o organizaciji šolskega sistema.

Pred kratkim je naša šola prejela tudi Kumerdejevo priznanje, ki ga od leta 1999 podeljuje Zavod Republike Slovenije za šolstvo posameznikom, skupinam ali institucijam za odlično partnerstvo pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, na kar smo lahko izjemno ponosni.

Zato vas tudi vabimo, da si v prihodnjem mesecu vzamete nekaj minut in obiščete šolsko knjižnico ter si ogledate razstavo o človeku, ki je imel izjemno vlogo pri razvoju šolskega sistema na Slovenskem in se je zavzemal za dvig splošne izobraženosti Slovencev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja