Odlični debaterji s Centra

Dijaki debatnega kluba Gimnazije Celje – Center tudi v tem šolskem letu navdušujejo z odličnimi rezultati in se aktivno vključujejo v družbeno dogajanje v Celju in Sloveniji.

Na zadnjem turnirju, ki je potekal na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani v soboto, 25. 1., so tako osvojili ekipno tretje in peto mesto, Jure Macuh pa je bil razglašen za najboljšega govorca na angleškem delu turnirja. Decembra so na turnirju v Lendavi ekipno osvojili drugo mesto, Klementina Krulec pa je bila druga najboljša govorka na slovenskem delu turnirja. Hana Brčkalić je oktobra 2013 v Ukrajini skupaj z dijaki Gimnazije Litija zmagala na mednarodnem turnirju, ekipa debaterjev z GCC, ki deluje pod mentorskim vodstvom profesorjev Miha Gartnerja in Sergeja Vučerja, pa se lahko pohvali tudi z ekipnim drugim mesto na turnirju, ki je oktobra potekal na Gimnaziji Ledina.

To šolsko leto je intenzivno tudi na mednarodnem področju, saj so se predstavniki kluba pred kratkim vrnili iz ekskurzije v Strasbourg, kjer so sodelovali v programu Evrošole, dobro pa jim kaže tudi na debatnem tekmovanju v oddaji Gymnasium na Radiu Slovenija, kjer se potegujejo za uvrstitev v polfinale. V decembru so na šoli gostili predstavnika Veleposlaništva ZDA, doslej pa so izvedli tudi tri delavnice za  osnovnošolce iz cele regije (na OŠ Primoža Trubarja Laško, OŠ Pod goro v Slovenskih Konjicah, II. OŠ Celje) in svoje znanje tako prenašali tudi na mlajše generacije. Del debatnega kluba sodeluje tudi pri nastajanju dokumentarnega filma, ki ga v okviru Zavoda Celeia pripravlja Maja Hodošček. Jesen je bila tudi v znamenju mednarodnega razpisa IPPF, na katerem vsako leto sodeluje več kot 300 šol iz številnih držav sveta, udeležili pa so se tudi mednarodnega debatnega turnirja v Zagrebu. Avgusta 2013 je Hana Brčkalić v okviru projekta Zavoda Za in proti, ki poteka pod okriljem evropskega programa Mladi v akciji, obiskala kitajsko prestolnico Peking.

Tudi druga polovica šolskega leta bo za mlade debaterje precej delovna. V prihodnjih mesecih bodo sodelovali na Mednarodnem debatnem turnirju na Gimnaziji Ljutomer, kjer bodo med drugim tekmovali z najboljšimi ekipami iz ZDA in Japonske, v mesecu marcu pa bodo na Gimnaziji Celje – Center gostili tudi letošnje državno srednješolsko debatno prvenstvo v slovenskem jeziku.

[nggallery id=58]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja