Oddaja EKOSLEDKO že drugič

Za nami je druga oddaja Ekoradia Gimnazije Celje – Center, posvečena papirju. Prvi mesec novega šolskega leta je mimo, za nami pa je tudi teden dejavnosti, zaradi katerih smo drugačni od drugih šol v Celju.

V oktobru nas čaka teden zbiranja starega papirja. Papir nas spremlja od rojstva, ko nas prvič zavijejo v papirnate plenice, preko prvih slikanic, pobarvank in zvezkov v otroštvu, do smrti, ko so robčki tisti, ki vpijajo solze žalujočih. V Evropi so ga začeli izdelovati v 12. stoletju, njegova uporaba pa je zacvetela nekoliko kasneje, šele v 16. stoletju po Gutenbergovem izumu tiska.

Papir izdelujejo iz celuloznih vlaken, ki jih v vodi drobno zmeljejo in pomešajo z različnimi polnili in lepili. Vir celuloznih vlaken so drevesa, slama, lan, lahko tudi bombaž. Stroj v tanki plasti razporedi papirno kašo na neskončen trak sit, kjer se masa stisne in posuši v tanek list, ki ga stroji dodatno obdelajo in zgladijo.

Povprečen Zemljan porabi na leto 50 kg papirja. Uporaba papirja zelo vpliva na okolje, saj je povzročila na Zemlji pravo morijo dreves, ki jih uporabljamo kot vir celuloze. Istočasno odpadni papir predstavlja kar 35 % teže vseh trdnih komunalnih odpadkov. Zato je recikliranje nuja. S tem varujemo naravo, gozdove in vodo. In če povzamemo misel Julije Dorije iz knjige Legenda o griču tisočerih rož, potem velja:

»Dokler bodo ljudstva na Zemlji varovala naravo, njene prastare gozdove, bistre vode in živalska kraljestva, bodo živela v blaginji, njihove domove pa bosta polnila sreča in obilje.«

Na GCC bomo zato z akcijo zbiranja starega papirja pomagali ohranjati gozdove in vodo. Zbrani papir pa nam bo tudi omogočil pridobiti sredstva, s katerimi bomo zagotovili obilje, ki bo osrečilo nekatere prejemnike.

Ali ste vedeli,

 • da so papir reciklirali že stari Kitajci v 1. stoletju pred našim štetjem. Za izdelavo novega papirja so uporabljali star papir, vrvi in odpadno svilo.
 • da izraz računalniški hrošč označuje napake v programih, ki so dobili ime po hroščih, ki se hranijo s papirjem. Ti so v času, ko so za programiranje računalnikov uporabljali naluknjane papirne kartice, pojedli del kartice in tako spremenili program, zapisan z luknjicami.
 • da recikliranje 1 tone papirja prihrani 17 odraslih dreves, 7000 litrov vode, 320 litrov nafte in 4.100 kW (kilovatov) električne energije, kar je dovolj energije za življenje povprečne družine   kar za eno leto.
 • da debelino papirja merimo v g na m2. Oznaka za debelino papirja 80 gm-2 pomeni, da kvadratni meter takšnega papirja tehta 80 g.
 • da lahko odpadni papir recikliramo kar sedem in pol-krat, preden postanejo celulozna vlakna v njem prekratka za nadaljnjo uporabo.

Biovremenska napoved Ekoradia GCC za oktober:

Verjetno ste že opazili, da je nastopila jesen. Pred nami je pisan, z jesenskimi barvami olepšan oktober. Mavrične barve jesenskega listja lahko pri vremensko bolj občutljivih povzročijo blažjo depresijo, ki je posledica nostalgije za poletnimi počitnicami. Vedno krajši dnevi bodo povzročali neustavljivo željo po jutranjem spanju, zato so možne težave z neopravičenimi izostanki. Prestavitev ure v noči s 24. na 25. oktober bo težavo omilila. V oktobru že pričakujemo redne pojave pisnih preverjanj, ki lahko povzročajo resne zdravstvene težave in izostanke dan ali dva pred preverjanjem. Maturantska ekskurzija je povzročila večje motnje v bioritmu maturantov, ki se lahko kažejo kot zmedenost, v hujših primerih kot pomanjkanje volje do učenja, ali celo povzročijo selektivno izgubo spomina. Vpliv polne lune bo v oktobru za vse dijake in profesorje nadvse ugoden, saj bo v tednu polne lune 3KONS, zaradi katerega bo v petek odpadel pouk.

Nagradni kviz Ekoradia:

Pretekli mesec smo vas povabili k sodelovanju v nagradnem kvizu našega Ekoradia. Na nagradna vprašanja smo dobili 15 odgovorov.

Pravilni odgovori so:

 1. Na vprašanje »Navedite dve reakciji, s katerima lahko nastajajo v naravi atomi novih elementov.«, je pravilni odgovor fuzija ali zlivanje jeder in radioaktivni razpad elementov.
 2. Na vprašanje »Kateri kemijski element je na našem planetu najbolj razširjen in dosega tudi največji masni delež?«, je pravilni odgovor kisik.
 3. Pravilni odgovor na vprašanje »Navedite dve skupini organizmov, ki v naravi omogočajo pretvorbo organskih snovi v anorganske.« je, da so to bakterije in glive.

Na prvi dve vprašanji ni bilo pravilnega odgovora, na tretje vprašanje pa so pravilno odgovorili vsi tekmovalci, med katerimi smo izžrebali tri nagrajence. Nagrado za en pravilni odgovor prejmejo:

 1. Karin Cene 2.H
 2. Špela Kračun 3.Č
 3. Valerija Špoljar 2.A

Tudi v mesecu oktobru vabimo vse GCC-jevce k sodelovanju v nagradnem kvizu znanja. Podpisane odgovore na nagradna vprašanja oddajte v naslednjem tednu v škatlo pri dežurnem učencu.

Nagradna vprašanja za mesec oktober so:

 1. Kateri ogljikov hidrat gradi polimer celulozo, ki je osnova za izdelavo papirja?
 2. Kaj je za rastline vloga celuloza?
 3. Kateri proces v rastlinah omogoča nastanek celuloze?

Lep ekopozdrav do prihodnjič!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja