Obrazi prihodnosti: Šola o sanjah in resničnosti

Gimnazija Celje – Center tudi letos sodeluje v Dnevnikovem projektu Obrazi prihodnosti, ki ga ta medijska hiša namenja prispevkom mladih novinarjev. Naša tema je tokrat  Med sanjami in resničnostjo. Objavljamo prvi članek, ki ga je napisal g. ravnatelj Gregor Deleja. (Uradni članek najdete na povezavi: https://www.dnevnik.si/1042766929/slovenija/obrazi-prihodnosti-sola-o-sanjah-in-resnicnosti).

Kako ujeti svoje sanje? Nič lažjega, le verjeti moramo vanje… Preprost nasvet, ki ga življenje vsak dan znova postavlja na preizkušnjo. Še posebej v občutljivem obdobju odraščanja, ko naši mladostniki svet dojemajo na bistveno subtilnejši ravni kot mi, z našimi bolj »utrjenimi« okvirji udobja, varnosti in norm, kjer se sanje razblinjajo v (ob)up resničnosti in neustvarjalnih ciljev, povezanih s tuzemskimi skrbmi eksistenčno-socialne narave.

Verjeti … V sanje, vase in druge, v nekoga ali nekaj, je v prvi vrsti stvar dvoma in brezpogojne radovednosti – tiste otroške, preproste radovednosti, ki vedno vodi v ustvarjalnost, ki ni pogojena s strahom in prisilo, in ki nas spodbuja k iskanju novih znanj. Odkriti tisto točko v življenju, ko začne ta radovednost pešati in kloniti strahu pred prihodnostjo, ki jo z mislimi in dejanji navsezadnje ustvarjamo sami, je najbrž ključ do uspeha pri ohranjanju vere vase in v naše sanje. V tem kontekstu bi morala šola biti en izmed ključnih branikov ustvarjalnosti in tista pomembna ustanova na poti oblikovanja mlade osebnosti, ki ustvarja trden most med sistemom, ki z normami ureja in uokvirja, ter iskreno radovednostjo, ki v teh okvirih išče zdravo in ustvarjalno pot k dejstvu, da se v sanje splača verjeti, se zanje truditi in trdo delati. Je pa seveda vprašanje, ali si takšno šolo tisti, ki jo oblikujejo na sistemski ravni, prav zares želijo …

Iskreno verjamem, da naša enostavno drugačna GCC s pestrim (ob)šolskim dogajanjem dopolnjuje velikokrat pretog šolski sistem in tako ustvarja široko paleto možnosti za doseganje ciljev, ki so stvar konkretnih odločitev in prioritet dijakov in učiteljev. Predstavlja ustvarjalni poligon, kjer lahko mladi aktivno iščejo svojo pot po mostu med sanjami in resničnostjo in kjer uspeh v veliki meri predstavlja tudi tiste nemerljive količine sprejemanja, solidarnosti, strpnosti in vere v svetlo prihodnost, ki jo ustvarjamo skupaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja