OBISK EVROPSKEGA PARLAMENTA V STRASBOURGU

Izkušnja Evropskega parlamenta, druženje z mladimi iz cele Evrope, doživetje utripa mesta Strasbourg …

Vse to in še več so doživele tri dijakinje četrtega letnika: Tamara Arzenšek in Klara Gobec – obe 4. d ter Katarina Venko, 4. b, ki so v okviru projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta obiskale Strasbourg. 

O samem dogajanju je za Sledko spregovorila Katarina Venko: “Na pot smo se odpravile v sredo, 28. novembra, skupaj z dijaki in profesorji celjskih, velenjskih in mariborskih srednjih šol. V sredo popoldne smo po dvanajsturni vožnji preko Avstrije in Nemčije končno prispeli v francosko mesto Strasbourg. Že prej smo se razdelili v skupine. Vsaka skupina je dobila nalogo, da v mestu predstavi znamenitost. Tako smo se spoznali in povezali še z dijaki drugih šol. Mesto je bilo čudovito praznično okrašeno; tudi eden najstarejših božičnih sejmov je že ponujal raznovrstne dobrote in božične okraske. Naslednji dan je bil najpomembnejši.

Ves dan smo namreč preživeli v Evropskem parlamentu. Na vhodu v parlament je sledil rentgenski pregled, podoben tistemu na letališču. Po uspešnem pregledu smo se vsi udeleženci zbrali v dvorani, kjer po navadi zasedajo poslanci. Bilo nas je 550 mladih iz 22 evropskih držav. V dopoldanskem času smo lahko evropskemu poslancu zastavljali vprašanja o Evropski uniji. Sledilo je kosilo v parlamentu in delo po skupinah. Me smo bile v skupini, kjer smo med seboj razpravljali o prihodnosti Evropske unije. Posebej smo se dotaknili vprašanja o vojski EU. Vendar se je večina strinjala, da EU ne potrebuje lastnih oboroženih sil. Delu po skupinah je sledila skupna razprava v dvorani. Vsaka skupina je predstavila svoje predloge in rešitve, o katerih smo tudi glasovali. Dan v parlamentu je prehitro minil, zagotovo pa se nam bo vtisnil v spomin. Zvečer smo imeli še prosti čas v mestu, naslednje jutro pa smo se odpravili proti Sloveniji.

Mislim, da smo se vsi udeleženci, zbrani v Evropskem parlamentu, naučili, kako deluje Evropska unija in zakaj jo potrebujemo. Z mladimi Evropejci smo si izmenjali ideje in poglede na svet ter se tako medsebojno obogatili. Doživele smo lepo izkušnjo, ki bi jo z veseljem še kdaj ponovile.”

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja