OBISK DRŽAVNEGA ZBORA OB MEDNARODNEM DNEVU PISANJA Z ROKO

Pisanje z roko je veščina, ki se jo naučimo že v osnovni šoli.

V sredo, 23. 1. 2019, je 40-članska delegacija dijakov Gimnazije Celje – Center obiskala Državni zbor republike Slovenije. Tam jih je ob mednarodnem dnevu pisanja z roko skupaj z dijaki Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana, sprejel mag. Dejan Židan. Nagovoril jih je, kako je pomembno, da v tej tehnološki dobi, ne zanemarimo veščin pisanja z roko, predvsem pa stila lastne pisave, ki je povsem unikaten odraz vsakega posameznika.

Po sprejemu in nagovoru, so dijaki prejeli še žepnice ustave Republike Slovenije, v katerih so prejeli tudi pisna posvetila poslancev in poslank. Za tem je sledil še ogled Državnega zbora.

Mednarodni dan pisanja z roko izvira iz leta 1980, iz Združenih držav Amerike. Za mednarodni dan pisanja z roko je bil izbran 23. januar saj se je takrat rodil John Hancock, prvi podpisnik ameriške deklaracije o neodvisnosti.

Pisanje z roko je veščina, ki se jo naučimo že v osnovni šoli. Vseskozi odraščanje se naša pisava spreminja in razvija skupaj z nami. Pisavo vsakega posameznika, bi lahko primerjali z DNA, saj ima vsak razvit popolnoma unikaten stil pisave. Je nekaj čisto osebnega in nekaj kar oblikuje našo samopodobo.

Težava, ki pa se čedalje pogosteje pojavlja v svetu, je komuniciranje in pisanje preko tipkovnice. S tem zanemarjamo veščino pisanja z roko, hkrati pa posredno tudi našo domišljijo in ustvarjalnost.

Dijaki so na obisku Državnega zbora Republike Slovenije podrobneje spoznali ozadje delovanja slovenskega parlamenta in vlade, ob tem pa se tudi poučili o pomenu pisanja z roko. Po obisku so se še na kratko sprehodili po zasneženi Ljubljani, nato pa svojo pot nadaljevali proti Celju.

 

A.G.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja