Občutek pred pisanjem mature je podoben zaljubljenosti

Za četrtošolce sta maj in junij zelo pomembna meseca v letu, saj prosti čas posvečajo le učenju, učenju in še enkrat učenju. Profesorji jih seveda z milijoni nasvetov za čim boljše utrjevanje znanja oblegajo vsak dan, saj je pred njimi matura, kjer pokažejo  znanje iz preteklih let šolanja.

Čeprav imajo dijaki komaj kaj prostega časa, so par minut namenili radovednemu Spletku, ki je zanimalo, kako dolgo se učijo za posamezen predmet, česa jih je najbolj strah in kakšno je njihovo počutje pred maturo.

Torej, iz dobljenih odgovorov je jasno, da se večina dijakov uči teden ali več pred maturo, dan pred le to je namenjen izključno učenju, a so tudi takšni, ki se učijo zgolj na dan pred maturo posameznega predmeta in še to največ dve uri.

Največ časa dijaki posvečajo matematiki, saj je treba redno delati vaje za utrjevanje, drugače ne gre. Seveda pa so tudi tu izjeme, ki si le zamišljajo, da so porabili veliko časa za matematiko, čeprav so zvezki skorajda nedotaknjeni. Zanimivo, kajne?

Od učenja so odvisni tudi rezultati, ki imajo ponekod velik pomen, drugje pa spet ne. Nekaj dijakov je na višje šole že sprejetih in je matura le še neko dejanje, ki ga morajo opraviti, nekateri pa se za dobre rezultate še borijo. No, me je pa presenetila izjava nekega dekleta, in sicer, da se je že sprijaznila z dejstvom, da bo maturo opravljala na jesenskem roku. No, držimo pesti in upamo na najboljše rezultate.

Vsekakor pa matura povzroča velik stres. Nekaterim dijakinjam je bil že celoten četrti letnik zelo težak in stresen, zato so vesele, da je končno vsega konec, fantje pa so očitno manj obremenjeni s posledicami, saj jih dosti učenje in maturo jemlje čisto z levo roko. Potem pa še dokaz s strani dijakinje splošne gimnazije, da je maj mesec ljubezni: “Stres pred maturo bi lahko primerjala z zaljubljenostjo, akne napadajo, ni apetita, težko se je skoncentrirati.” Lepa primerjava, a ne?

Na koncu so dijaki podali nekaj izjav ter napotkov za bodoče maturante:

”Če bi še enkrat vstopil v srednjo šolo, bi se bolj učil, torej, delajte sproti, da vam ne bo žal.”

”Ja, nič se ne učimo, vsi smo čisto zmešani, večino časa pijemo okoli, vsi smo isti, kaj moreš, to je resnica …”

”Delajte sproti pa boste videli, da matura ni tak  bavbav, saj na centru dobiš ogromno predznanja, ki se s sprotnim delom na maturi tudi dokaže.”

”Učite se sproti, fantje in dekleta!”

”Če delaš srednjo šolo pet let, si bolj pripravljen na maturo. V nobenem primeru se ne smeš smiliti samemu sebi. Za dežjem vedno posije sonce!”

Maturantje, maturantke, bodoči četrtošolci! Nikoli ne obupajte! Šola je dandanes vse! Brez znanja pač ne gre in če padeš enkrat, se potolaži s tem, da je bolšje poslušati snov dvakrat kot pa nikoli.

Agnes

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja