O MEDIJIH TAKO IN DRUGAČE

Na nedavnem natečaju Časorisa na temo medijev se je odlično odrezala Ines Županec iz 2. d-razreda.. S svojim razmišljanjem o vplivu medijev na življenje mladih, ki ga objavljamo v nadaljevanju, je prepričala strokovno komisijo, ki jo je uvrstila med najboljše tri, s čimer si je Ines prislužila knjižno nagrado. Čestitke! 

Mediji so v današnjem svetu nepogrešljivi. Uporabljamo jih vsakodnevno. Takoj, ko se zbudimo, pogledamo na telefon, če so kakšne nove novice, med svojim prostim časom vsakih 5 minutk pogledamo na Instagram, če je kdo objavil kakšno sliko ali »story«. Vsi vemo, da se teh nedolžnih 5 minutk ponavadi  razvleče na kakšno ura ali dve. Že nekaj časa se sprašujem, kako nam je uspelo priti tako daleč, da ne moremo niti enega dne brez medijev, da nam je brez njih dolgčas. 

Mediji nam lahko pokažejo oz. predstavijo kakršne koli podatke želimo, od lažnih novic pa vse do neumnih razmišljanj ljudi, ki bi svoje mnenje preprosto lahko obdržali zase. Torej včasih nam mediji predstavijo popačene informacije. Eden najodmevnejših medijev je Facebook, no vsaj bil je, danes pa je to nalogo prevzel Instagram ter po novem še Tik Tok. Uporabniki teh medijev smo nevede bombardirani s stvarmi, ki jih »moramo« kupiti in s predstavo popolnega življenja. Čeprav je to narobe, je to nekaj, čemur se ne moremo izogniti pri uporabi medijev. Težave se že začnejo pri predšolskih otrocih. Ti otročki potrebujejo  veliko pozornosti in ljubezni, a nekateri starši so preveč zaposleni in svojemu otroku ne dajejo dovolj pozornosti, zato ga zamotijo z gledanjem risanke na telefonu ali pa celo igranjem kakšne igrice. Ti otroci so komaj iz pleničk zlezli in že v rokah držijo telefon. S tem, ko to starši počnejo, že ustvarjajo male bodoče » telefonske odvisnike«, ki bodo svojo prihodnost zapravljali na raznih medijih. Pa ne samo to, mnogi tega ne vedo, ampak takšno početje je zelo škodljivo za njihove možgančke, saj vpliva na del možganov, ki je zadolžen za koncentracijo in zato je dandanes tudi tako veliko otrok, ki vedno iščejo popolno pozornost, želijo biti zaposleni 24 ur na dan in še vseeno ne najdejo nečesa, kar  bi jih zadovoljilo. Vem, da je to za starše zelo naporno, ampak s telefonom težave ne bodo rešili. Zagotovo pa ni problem le v tem. Otroci so dobesedno pomanjšana verzija  svojih staršev. Zakaj? Otroci v obdobju odraščanja pri vsem posnemajo svoje starše, ker se tako tudi učijo. Starši ne preživijo dovolj časa z njimi in so tudi oni veliko časa na telefonu, kar otrokom postavlja zelo slab vzgled. Ti ne moreš otroku, ki te ves čas opazuje in posnema, prepovedati stvari, ki jo počneš tudi sam. Torej, mediji imajo vpliv že na majhne otroke. Potem ti otroci odraščajo in starši jim še kar dajejo v roke telefon. Gledanje risank se zdi nedolžno, prav tako se zdi igranje igric nedolžno, ampak verjemite, da otroci v poznejšem obdobju ne igrajo samo igric. 

Mediji so v obdobju najstništva najbolj toksični. V tem obdobju se njihova telesa razvijajo, hormončki delujejo s polno paro in vedno najdeš nekaj, kar ti na tvojem telesu ni všeč ‒ to so pač najstniki. In mediji nesamozavest in nevednost zelo dobro uporabijo v svoj prid. Če si na primer zamislimo, kaj vse lahko na medijih vidimo: popolne družine, popolne izlete, popolne postave, popolne hiše … popolni svet, ki pa v resnici ne obstaja. Ta predstava lahko veliko najstnikom povzroči ogromne težave s samopodobo, mogoče celo privede do resnih zdravstvenih težav. Nihče ne more izgledati kot zvezdniki, ki jih tako občudujemo, ker še oni sami ne izgledajo tako. V medijih se res preveč na eni strani poudarjajo naše nepravilnosti, po drugi strani pa sledimo popolnosti ter idealom. Strinjam se, da  mediji v resnici služijo tudi za nekakšno sprostitev, saj ob gledanju raznih Tik Tok videov res pozabiš na svoje probleme, ampak seveda v  omejenem časovnem obdobju in ne čez ves dan. 

Vemo, da se vsak dan učimo in da je učenje pomembno za naš obstoj. Jaz bi v medijih rada videla, da je poudarek tudi na izobrazbi in naši prihodnosti, da nas mediji lahko tudi kaj naučijo, ne pa samo spravijo v depresijo in žalost. Prav tako bi morali aktivneje seznanjati otroke oz. mladostnike o varni uporabi medijev. Mediji pa nimajo samo slabe plati, saj se preko njih lahko lažje povežemo z ljudmi z drugih koncev sveta in tako spletemo nove prijateljske vezi. Iz tega vidika so mediji super. Torej so mediji odlična iznajdba, ki nam lahko olajša veliko stvari v življenju, a se nekatere objave lahko sprelevijo tudi v nekaj slabega. 

Ines Županec, 2. d

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja