Novinarske delavnice na GCC

Novinarji smo v mesecu oktobru in novembru uspešno izvedli kar dve novinarski delavnici. Eno z novinarko RTV SLO Metko Pirc, drugo pa v okviru projekta EAThink.

Četudi naših člankov ne berete vsak dan, nikar ne mislite, da novinarji nekje vegetiramo in uživamo v brezdelju. V zadnjih dveh mesecih smo poleg rednega poročanja o dogajanju na šoli izvedli dve zanimivi novinarski delavnici.

Prvo je vodila Metka Pirc, novinarka na RTV SLO,  s katero že dlje časa sodelujemo, v lanskem šolskem letu pa je vodila tudi novinarsko delavnico v okviru pomladnih OIV-jev. Na delavnici smo govorili predvsem o delu novinarji, pomembnosti objektivnega poročanja, a tudi o oblikovanju člankov, ki bralca pritegnejo … (upamo, da nam to zdaj bolje uspeva 😉 )

Druga delavnica je bila obširnejša in razdeljena na dva dela. Gre za delavnico v okviru projekta EAThink.

Prva delavnica se je odvila 21. 10. 2016 in je bila razdeljena na dva večja sklopa. Prvi del je bil namenjen predsvem okoljevarstvenim problemom. Spoznali smo različne oblike rastlinstva, se pogovarjali o različnih družbenih in naravnih dejavnikih, ki uničujejo naravo. Skušali smo poiskati tudi vzroke za rešitev okoljskih težav oz. za odpravitev dejavnikov, ki le te tudi povzročajo. Govorili smo o hrani in njenem pomenu za človek, razpravljali o tem, zakaj je pomembno, da sami gojimo svojo zelenjavo, kaj s tem podpiramo in kakšna je vloga šolskih ekovrtov. Drugi del smo namenili novinarstvu. Spoznali smo začetke novinarstva in zgodovinski razvoj medijev. Razpravljali smo o njihovi družbeni vlogi in pomembnosti za delovanje le te, ter spoznali različne novinarske žanre. Ob koncu prve delavnice smo po skupinah dobili zadolžitve za pripravo različnih prispevkov. Ti so se nanašali na izvor hrane, ki jo jemo, šolski ekovrt, kompostiranje.

Na drugi delavnici, ki je potekala 11. 11. 2016, je vsaka ekipa predstavila, do kakšnih rezultatov so prišli o raziskovanju določenih teh. Drugi del delavnice je bil zopet namenjen novinarstvi. Kritično smo prebirali prispevke objavljene v večih slovenskih časopis, ter poskušali določiti glavne akterje v le teh, čas dogajanja, obseg in pomembnost posameznega prispevka. Zaključili smo s pogovorom o tem, kako napisati dober komentar, narediti dober intervju ter kaj dejansko je „black web“ in katere so njegove glavne značilnosti.

Če želite tudi vi izvedeti več o mehanizmih pridelave hrane in oskrbe z njo, o zdravi, trajnostni in pravični porabi hrane, vas vabimo, da si naložite mobilno aplikacijo, ki jo lahko dobite tukaj. (in je seveda brezplačna)

 

Novinarji torej ne spimo, a ves čas razmišljamo o novih projektih ;). Naslednja v vrsti večjih projektov sta sodelovanje z Novim tednikov in zbiranje piškotov v decembru.

In ne pozabite, če kje po hodnikih naše secesijske lepotice še tava kakšna izgubljena novinarska duša, ki bi se želela malce za šalo, malce za res preizkusiti v pisanju člankov, naj se nam le pridruži. Lahko nam pište na sledko.gcc@gmail.com ali pa pristopite do koga od novinarjev. Veseli bomo vsakega novega člana. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja