Novemu Papežu naproti …

“Extra omnes” (Vsi ven) to so besede, ki so osamile 115 kardinalov volivcev v Sikstinski kapeli, kjer bodo popolnoma odrezani od dogajanja v svetu, brez povezave z zunanjostjo, dokler ne izberejo nekoga, ki bo postal Kristustov namestnik na zemlji. Z dananšnjim dnem se začenja KONKLAVE.

Screen Shot 2013-03-12 at 5.49.42 PMBeseda konklave prihaja iz latinskih besed “con clave”, kar pomeni “pod ključem”, mišljeno, kot soba zaklenjena s ključem. Ta besedna zveza ima direktno pomensko povezavo z današnjim pomembnim dogodkom, saj se uporablja zgolj kot tista soba, v kateri kardinali volijo papeža. Ta soba je že od 17. stoletja naprej Sikstinska kapela v Vatikanu.

Vatican Conclave Rituals

Kardinali so pred očmi celotnega sveta prisegli nad Svetim pismom, da bodo o dogajanju na konklavu molčali (prelomitev te zaprisege se kaznuje z izobčenjem iz Cerkve). Po tem pa je ceremonjer konklava izpraznil Sikstinsko kapelo z besedami “Extra omnes”, vseh ne kardinalov. Edini, ki ostane “pod ključem” in ni kardinal, je papeški ceremonier mgsr. Martini (tisti, ki skrbi za potek konlava). V tistem trenutku so se zaprla in zapečatila vrata kapele, od takrat dalje ne vemo več, kaj se je dogajalo za njimi. Po ustaljenem urniku pa se je verjetno začela meditacija nato pa prvi krog volitev, kar pa ni nujno, saj prvi dan volitve niso obvezne. To nam bo razkrito z dimom iz dimnika na strehi Sikstinske kapele, ki je edina povezava, ki jo imajo kardinali z  zunanjim svetom.

Za izvolitev papeža je potrebna 2/3 glasov in še en glas, kar je 77 kardinalov. Vsak dan ob  10.30 in 17.30 se bodo oči svetovne javnosti ozrle na streho Sikstinske kapele, kjer se bo pričakoval črni dim, belega pa lahko pričakujemo že prej, ob prvem krogu volitev (vsako jutro in vsako popoldne sta dva kroga volitev, oznanitev rezultatov pa samo ena).

Screen Shot 2013-03-12 at 5.50.11 PM
Soba solza, v tej sobi novo izvoljeni papež preživi zadnje trenutke samote pred predstavitvijo mestu in svetu.

Urnik konklava 2013

Torek:

15.45 – odhod iz Doma svete Marte v Pavlinsko kapelo, ki je v Apostolski palači
16.30 – procesija v Sikstinsko kapelo
16.45 – prisega in ukaz Extra omnes (Vsi ven). Sledi meditacija pod vodstvom kardinala Prosperja Grecha in prvo glasovanje

19.15 – večernice

19.30 – kardinali se vrnejo v Dom sv. Marte
20.00 – večerja

Sreda:

6.30 – zajtrk v Domu sv. Marte
7.45 – prevoz z avtobusom do Sikstinske kapele
8.15 – jutranja maša

9.30 – molitve in dopoldanska dva kroga volitev

12.30 – vrnitev v Dom svete Marte

13.00 – kosilo in počitek
16.00 – prevoz do Sikstinske kapele

16.50 – popoldanska dva kroga volitev

19.15 – večernice

19.30 – odhod v Dom svete Marte
20.00 – večerja

Več o poteku in zgodovini konklava sledi …

več na: http://en.radiovaticana.va/index.asp#

Neposredni prenos pa na: http://www.wggb.com/2013/03/12/live-streaming-papal-conclave-chimney-cam/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja