Nomofobiji so podlegli celo Špartanci, zakaj se potem mi sploh trudimo …

Ste tudi vi med tistimi, ki trpijo za nomofobijo? Se ne morate oddaljiti od svojega telefona? Kaj šele, da bi šli na počitnice brez njega? Uporabljate telefon tudi takrat, ko ste s prijatelji na kavi?

Nomofobija je strah, da bi bili nedosegljivi na svoj prenosni telefon, naj bo to zaradi izgube mobitela, premajhne vsote denarja na telefonu, prazne baterije ali slabega signala, ter posledično tudi nezmožni telefonirati. Posledice se izražajo v tem, da so ljudje nervozni. Raziskave so pokazale, da za nomofobijo trpi že več kot 66% svetovnega prebivalstva. Seveda so na udaru te fobije mladi.

Verjetno smo se že vsi soočili s tem strahom – ko smo izgubili svoj telefon, ko smo ga kje pozabili, ko nam je padel v vodo ali ko smo pozabili napolniti baterijo in smo potem bili cel dan brez dostopa. Nervoza, predvsem pa izguba stika z neko drugo realnostjo, nam je očitno vsem v krvi.

Tako, kot za vsako drugo fobijo obstaja preprost recept, kako to premagaš. Izklopiš telefon in poskusiš preživeti brez njega vsaj par ur. Na prvi pogled misija nemogoče, kajne? Ko to enkrat narediš in ugotoviš, da nisi zamudil ničesar in da svet še vedno stoji, je vse skupaj precej lažje. Ko se zavestno odločiš, da greš na dopust v kraje, kjer ni GSM-signala, potem je ta fobija že skoraj premagana.

V okviru tedna brez telefona je potekala tudi anketa o nomofobiji – strahom pred mobilno nedosegljivostjo, da bi izvedeli, če smo tudi dijaki na GCC nomofobični. Prišli smo do zanimivih ugotovitev.

Dobra polovica dijakov pred anketo sploh ni vedela, kaj je nomofobija, enako število dijakov pa je odgovorilo, da telefon uporabljajo več kot dve uri dnevno. Kljub vsemu pa so večinsko odgovorili, da bi lahko zdržali brez interneta cel dan in bili pripravljeni iti na počitnice za več kot 5 dni brez telefona. Največ časa dijaki porabijo na telefonu za pošiljanje sporočil in klicanje (48%), velik delež pa porabijo za zabavo (37%). Poleg tega potrebujejo telefon še za šolske obveznosti, poslušanje glasbe, branje in še kaj. Brez tega se danes že kar težko shaja. Nekateri uporabljajo telefon tudi, ko se družijo s prijatelji, in sicer kar dobra polovica vseh anketirancev. Vseeno si je dobro zapomniti, da ne more nič zamenjati stika s prijatelji iz oči v oči.

Večina dijakov je mnenja, da niso nomofobični. Pa to res drži?

Lahko preverimo naslednje leto z akcijo, v kateri bi zares vsi dijaki oddali telefone. Vas je že kaj strah?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja