Neustrašni Felix skočil z roba vesolja

Naš severni sosed, avstrijski pustolovec Felix Baumgartner, je skočil s padalom z višine skoraj 40 kilometrov nad mestom Roswell v ZDA. Pred dvigom v nebo je zatrdil, da je spočit in pripravljen na skok.

Končno je napočil dan D. Svoj podvig je Felix želel izpeljati že v ponedeljek, vendar je bil zaradi neugodnih vremenskih razmer prestavljen na torek. Tudi takrat mu vremenske razmere niso bile naklonjene, zato se je odločil počakati na današnji dan.

Avstrijec je v posebni kapsuli, ki jo je dvigoval balon, napolnjen s helijem, danes končno poletel. Polet se je začel ob 17. uri in 30 minut(po srednjeevropskem času), na želeno višino pa se je dvigal nekaj več kot dve uri in petnajst minut.

Ko je prišel do želene višine, je bil potreben še zadnji posvet z njegovimi pomočniki v bazi na Zemlji. Po zadnjem pregledu opreme in izenačitvi pritiska v kapsuli je napočil čas za skok. Vrata so se odprla, Felix pa je čakal na zeleno luč. Pogled je bil strašljiv in obenem

veličasten. Na milijone ljudi je v tistem trenutku pred televizijskimi ekrani in računalniki čakalo na prestop zadnje stopničke. Po sedmih letih priprav je tako naredil majhen korak za človeka, a velikega za človeštvo in začel se je polet.

Baumgartner je s padalom skočil z višine 39 kilometrov in postavil rekord, pri katerem je prebil zvočni zid. Zvočni zid bi bil prebit že pri 1110 kilometrih na uro, a uspelo mu je doseči hitrost 1342 kilometra na uro, kar je skoraj enako hitrosti izstreljene krogle iz pištole.

Čeprav se pustolovca drži vzdevek Neustrašni Felix, bi se lahko med skokom močno poškodoval, saj bi si pri nenadzorovanem vrtenju telesa lahko poškodoval oči ali dobil krvne strdke v možganih. A temu na srečo ni bilo tako. Ob 20. uri in 16 minut se je Misija Red Bull Stratos zaključila s pristankom na trdih tleh. Avstrijec je tako znova pokazal, iz kakšnega testa je, in postavil nov mejnik za človeštvo.
Vsi tisti, ki ste njegov skok domov zamudili, si ga lahko ogledate tukaj :  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LQ2WZCFdspw

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja