Nenavadne religije sveta: SATANIZEM

Religijo lahko v veliki meri razumemo kot poskus skupine posameznikov, da razumejo eksistencialna vprašanja, ki temeljijo na nizu kulturnih praks, značilnih za to skupino. Včasih te prakse morda niso v skladu z našimi običajnimi pričakovanji glede “religije”. S predstavitvijo satanizma začenjamo serijo člankov, ki bo vsak teden predstavila eno nenavadno oz. manj znano religijo.

Če izhajamo iz krščanske ali muslimanske vere, satan predstavlja zlo in greh. A satanistični koncept satana izhaja iz predkrščanske dobe in je mnogo bolj povezan s pogani, kjer je satan simbol moči, moškosti, spolnosti in čutnosti. V nasprotju z našimi pričakovanju ni povezan s peklom, demoni, obsedenostjo, sadističnim mučenjem, kanibalizmom in na splošno zlimi dejanji. Ustanovitelj satanove cerkve (prve organizirane cerkve v sodobnem času, ki je razglašala versko filozofijo, ki je Satana zagovarjala kot simbol osebne svobode in individualizma) je Anton Szandor LaVey, ki je priznal, da je na lastnih močeh sintetiziral satanizem na podlagi svojega razumevanja človeške živali in spoznanj prejšnjih filozofov, ki so zagovarjali materializem in individualizem. Glede svoje vloge ustanovitelja je dejal: “Če tega ne bi storil sam, bi to storil nekdo drug, morda manj usposobljen.”

Začetki satanizma in njegov ustanovitelj:

LaVey oz. poznan tudi kot črni papež, je od svoje babice iz vzhodne Evrope spoznal vraževerja, kar ga je navdušilo za temno literaturo kot sta Drakula in Frankenstein, že kot najstnik pa je bral predvsem grozljivke in znanstveno fantastiko. Veliko vlogo v njegovem življenju je odigrala tudi glasba, saj je že kot otrok pokazal svojo glasbeno nadarjenost. Igral je v barih in klubih, kjer je videl možnost za analizo vpliva akordov in raznih melodij na različne skupine ljudi. Zgražal se je nad športom in srednješolsko izobrazbo, ki jo je kmalu opustil, nato pa delal v cirkusu, kar je pripomoglo k njegovemu ciničnemu pogledu na svet. Ko se je sezona karnevalov končala, je služil z igranjem orgel, zanimivo pa je, da naj bi ravno v tistem času imel kratko razmerje s takrat še nepoznano Marilyn Monroe. Ko se je LaVey vrnil v San Francisco, je nekaj časa delal kot fotograf v policijskem oddelku in se med korejsko vojno vpisal na San Francisco City College kot kriminolog, da bi se izognil prepihu. Tako študij kot poklic sta razkrila mračen vpogled v človeško naravo. V tem času je spoznal in se poročil s Carole Lansing, ki mu je rodila prvo hčerko Karlo Maritzo, leta 1952. Leta 1956 je v San Franciscu kupil viktorijansko hišo, ki jo je pobarval črno, želel pa si je, da bi v prihodnjih letih postala dom Satanove cerkve. Po njegovi smrti so se je ljudje močno oklepali, dokler je niso oktobra leta 2001 porušili. Čez čas je postal prepoznaven po svojem igranju orgel, s tem pa se je širil njegov krog poznanstev in tako je prišel v stik z več ljudmi, ki so se tako kot on zanimali za nadnaravno. Leta 1965 je bil LaVey predstavljen v oddaji The Brother Buzz Show, šaljivem otroškem programu, ki so ga vodile marionete. Poudarek je bil na LaVeyjevem življenjskem slogu “Addams Family” – preživljal se je kot hipnotizer, psihični preiskovalec in organist. V procesu ustvarjanja svojih predavanj je LaVey trdil, da je predstavljal edinstveno filozofijo, ki temelji na njegovih življenjskih izkušnjah in raziskavah. Ko je član njegovega Čarobnega kroga predlagal, da ima osnovo za novo religijo, se je LaVey strinjal in se odločil, da bo Satanovo cerkev ustanovil kot najboljše sredstvo za sporočanje svojih idej. In tako je LaVey leta 1966 v noči na majski večer – tradicionalni čarovniški delavnici- razglasil ustanovitev Satanove cerkve in preštevilčil leto 1966 kot prvo leto, Anno Satanas – prvo leto Satanove dobe. Njegova petkova predavanja so se nadaljevala in ustanovil je vrsto “Čarovniških delavnic”, s katerimi je ženske poučil v umetnosti doseganja svoje volje z glamurjem, ženskimi vihi in spretnim odkrivanjem in izkoriščanjem moških fetišev.

V tisk je po zbiranju svojih zapisov, filozofske zasnove in raziskav poslal Satansko biblijo, kateri je leta 1971 sledil še Priročnik, ki uči “Manjšo magijo” – načine in sredstva branja in manipuliranja z ljudmi ter njihovih dejanj za doseganje želenih ciljev. Satanski rituali (1972) so bili natisnjeni kot spremljevalec zvezkA Biblije in vsebujejo rituale, izločene iz satanske tradicije, ki jo je LaVey opredelil v različnih svetovnih kulturah. Dve zbirki esejev, ki segajo od šaljivih in pronicljivih do gnusnih, The Devil’s Notebook (1992) in Satan Speaks (1998), dopolnjujeta njegov pisni kanon. Od svoje ustanovitve je Satan-ova cerkev LaVey pritegnila veliko različnih ljudi, ki so se odtujili običajnim religijam, vključno s takšnimi zvezdniki, kot sta Jayne Mansfield in Sammy Davis Jr., pa tudi rock zvezdi King Diamond in Marilyn Manson.

Več o njegovemu življenju si lahko preberete v knjigah The Devil’s Avenger (1974), ki jo je napisal Burton Wolfe in Secret Life of a Satanist (1990), avtorja Blancha Bartona. Prav tako si lahko ogledate tudi številne filme, najbolj znani pa so Satanis, Speak of the devil, The Devil’s rain in Hail Satan?.

Simboli satanizma:

PENTAGRAM (pet-kotnik oz. zvezda) je simbol človeka in narave; vsebuje 5 naravnih elementov: voda, zrak, zemlja, ogenj in duhovnost. Uporabljajo tudi narobe obrnjenega s kozlovo glavo. Kozel že iz daljnih časov velja za simbol plodnosti. Med parjenjem kozel z uriniranjem povzroča značilen močen vonj, ki dokazuje moškost in privablja samice. Satanisti veliko pozornosti posvečajo moškosti, plodnosti in čutnosti, zaradi česar je simbol kozla kot nalašč za nosilca vseh teh lastnosti.

NAROBE OBRNJEN KRIŽ, ki je simbol sv. Petra. To je bil duhovnik, ki je prosil, naj ga križajo na narobe obrnjenemu križu, saj ni vreden, da bi bil križan na enak način kot Jezus Kristus. Satanisti pa so ta simbol prevzeli in ga razlagajo kot nasprotje krščanstvu.

Njihova značilna številka je 666 .
Pri krščanstvu se večkrat pojavlja število sedem (7; npr. sedem Jožefovih bratov, sedem resnic, sedem zakramentov, sedem grešnih nagnjenj,…).
 
Šest je sicer manj kot sedem in tako je tudi Satan v podrejenem položaju Bogu. Vendar pa se lahko število 6 obrne in tako dobimo devet. To pa je več kot sedem. Po teh simbolih se razpozna tudi npr. plošče raznih satanističnih skupin.

DELITEV SATANIZMA:

Satanizem delimo na amaterskega in religioznega.

Pri amaterskem satanizmu, gre bolj za upiranje najstnikov, kot za dejansko povezavo z religijo in centralno organizacijo. Po navadi jo mladi hitro prerastejo, vanjo pa najpogosteje zapadejo z uživanjem drog, drugih substanc in družbo, ki slabo vpliva nanje. Svojo “vdanost” satanu izkazujejo z vandalizmom in drugimi manjšimi kaznivimi dejanji, le redko pa gre za umore. A tega kljub manjši številki ne gre izključiti, saj se ob prisotnosti duševnih motenj in stiske zgodijo tudi samomori, ki naj bi bili najvrednejše darovanje satanu.

Religiozni satanizem pa si lahko razlagamo kot religijo, ki priznava satana kot življenjsko načelo, katere člani so večinoma odrasli, redko pa tudi zreli mladostniki, ki vanjo prestopijo iz amaterske stopnje. Kot že prej omenjeno, satan v njihovem konceptu ni povezan s krščansko ali muslimansko razlago satana.

ČRNA MAŠA:

Črna maša je slovesnost, ki jo običajno praznujejo satanistične sekte oz. skupine. Obstaja že stoletja, gre pa za posmeh katoliškim verskim obredom. Udeleženci pogosto uporabljajo evharistične hostije, ki jih uporabljajo na nespodobne načine. V preteklosti je šlo predvsem za ukradene hostije, zaradi česar naj bi tabernaklji v katoliških cerkvah še danes imeli ključavnice.

Črne maše so bile v svojih začetkih parodije na katoliške maše, a kanadski člani satanske cerkve pravijo, da se jih ni potrebno bati, saj so “izraz osebne svobode.” Oblika črne maše se po svetu razlikuje, večina strokovnjakov pa se strinja, da mora vedno priti do oskrunjenja krščanskih simbolov. Neznan avtor je dejal tudi: “V bistvu gre za uporabo tradicionalnih simbolov in njihovo obračanje, da se ustvari ritual, ki naj bi bil nasprotje tradicionalni maši.” Toda zgodovina, legende in govorice za omenjenim ritualom so videti precej temnejše. Že stoletja segajo zgodbe o čaščenju demonov, »deviantnem« spolu, zaužitju črne hostije, krvi ali urina namesto vina in celo žrtvovanju otrok. Po mnogih zapisih so mašo brali iz golega ženskega telesa, iz njenega spolovila pa so zaužili hostije. O takšnih in drugačnih obredih govori veliko virov, a kljub vsaj navideznemu nasprotovanju katoliški veri ne gre za škodoželjnost nikomur. Večina satanistov naj bi bila ateistov, satana pa ne pojmujejo kot kozmično zlo.

9 SATANSKIH IZJAV je sklop devetih trditev, ki jih je LaVey podal v uvodnih poglavjih Satanske Biblije. Veljajo za preizkuševalni kamen sodobnega organiziranega satanizma, ki dejansko predstavljajo kratke aforizme, ki zajemajo satansko filozofijo.

 1. Satan namesto abstinence predstavlja popustljivost
 2. Satan predstavlja življenjski obstoj namesto duhovnih sanj.
 3. Satan predstavlja neokrnjeno modrost namesto hinavske samoprevare
 4. Satan predstavlja dobroto do tistih, ki si to zaslužijo, namesto ljubezni, zapravljene za nehvaležne.
 5. Satan predstavlja maščevanje, namesto da bi nastavil drugo lice.
 6. Satan predstavlja odgovornost do odgovornih namesto skrbi za psihične vampirje.
 7. Satan predstavlja človeka kot samo še eno žival, ki je zaradi svojega “božanskega duhovnega in intelektualnega razvoja” postala najbolj hudobna žival med vsemi.
 8. Satan predstavlja vse tako imenovane grehe, saj vsi vodijo v fizično, duševno ali čustveno zadovoljstvo.
 9. Satan je bil najboljši prijatelj, ki ga je cerkev kdaj koli imela, saj se ga je vsa ta leta posluževala.

ENAJST SATANSKIH PRAVIL ZEMLJE:

 1. Ne dajte mnenj ali nasvetov, razen če vas zanje vprašajo.
 2. O svojih težavah ne pripovedujte drugim, razen če ste prepričani, da jih želijo slišati.
 3. Ko ste v tujem domu, jim izkažite spoštovanje ali pa tja ne hodite.
 4. Če vas gost v vašem domu moti, z njim ravnajte surovo in brez usmiljenja.
 5. Ne napredujte v spolnosti, razen če prejmete signal za parjenje.
 6. Ne jemljite tistega, kar vam ne pripada, razen če je to za drugo osebo v breme in če ne vpijejo, naj si olajša.
 7. Priznajte moč magije, če ste jo uspešno uporabili za doseganje svojih želja. Če zanikate moč magije, potem ko ste jo uspešno poklicali, boste izgubili vse, kar ste dobili.
 8. Ne pritožujte se nad ničemer, čemur se vam ni treba podrejati.
 9. Ne škodujte majhnim otrokom.
 10. Ne ubijte živali, razen za prehrano ali če vas napadejo.
 11. Ko hodite po odprtem ozemlju, nikogar ne motite. Če vas kdo moti, ga prosite, naj preneha. Če se ne ustavi, ga uničite.

DEVET SATANSKIH GREHOV:

 1. Neumnost
 2. Pretencioznost
 3. Solipsizem
 4. Samoprevara
 5. Skladnost črede
 6. Pomanjkanje perspektive
 7. Pozabljenost preteklega pravoslavja
 8. Kontraproduktivni ponos
 9. Pomanjkanje estetike

Članek pa zaključujem s citatom Bertranda Russella iz njegovega dela Why I Am Not a Christian and Other Essays on Religion and Related Subjects: ” Ne pretvarjam se, da bi lahko dokazal, da Boga ni. Prav tako ne morem dokazati, da je Satan fikcija. Krščanski bog lahko obstaja; tako lahko tudi bogovi Olimpa, starodavnega Egipta ali Babilona. Toda nobena od teh hipotez ni verjetnejša od katere koli druge: ležijo zunaj območja celo verjetnega znanja in zato ni nobenega razloga, da bi upoštevali katero koli od njih. ”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja