NAŠIH STO: Ti in jaz, jaz in ti

Dijaki umetniške gimnazije smo imeli 21. septembra 2012 delavnice na II. osnovni šoli Celje. Ustvarjali smo z učenci od 1. do 5. razreda na temo Ti in jaz, jaz in ti. Medgeneracijsko druženje in ustvarjanje smo zaključili ob 10.30 z razstavo del v galeriji Modra niša na II. osnovni šoli Celje.

Dijaki umetniške gimnazije smo se zbrali ob 7.30 pred šolo, od koder smo krenili proti II. osnovni šoli Celje. Ob prihodu smo se seznanili z vodjo projekta Marijo Cenc, likovno pedagoginjo osnovne šole. Predstavila nam je svoje delo in projekt, v katerem smo sodelovali dijaki GCC in osnovnošolci.
Naslov projekta je bil Ti in jaz, jaz in ti ter je predstavljal povezavo generacij – učencev osnovne šole in dijakov gimnazije. Vsak izmed osemnajstih dijakov je sodeloval z enim od učencev od 1. do 5. razreda. Risali smo z različnimi materiali ter barvali in slikali na temo Medgeneracijska povezava. Učencem smo temo poskušali čim bolje predstaviti, tako da smo se z njimi pogovarjali in se med seboj spoznavali.

Vsak par je ustvarjal svojo risbo oziroma sliko, na kateri so se prepletali osnovnošolski in dijaški motivi. Nekateri so portretirali drug drugega, drugi so risali šolo, ki jo obiskujejo, ostali pa so za motiv izbrali svoje najljubše stvari oziroma skupne interese, predmete, dogodivščine …

Vsako nastalo delo je odraz skupnega sodelovanja učencev in dijakov ter dopolnjevanja v skupnem ustvarjanju. Vse unikatne risbe in slike smo razstavili v osnovnošolski galeriji Modra niša, kjer smo jih sestavili v skupen mozaik.

S projektom Ti in jaz, jaz in ti smo predstavili, kako pomembna je povezava med generacijami, spoznali smo pomen naše skupne zgodovine, predstavili učencem naša likovna znanja in se družili. Upamo, da je bila to prijetna izkušnja tako za osnovnošolce kot za nas. Morda smo koga tako navdušili, da bo čez nekaj let sedel v naših šolskih klopeh.

T. K.