NAŠIH STO: Po nemško, po švedsko, po finsko

V eni izmed številnih delavnic v sklopu prireditev Naših sto so se tako osnovnošolci kot dijaki srečali z nemščino, švedščino in finščino.

V prvi, dopoldanski delavnici so se pod mentorstvom prof. Bojana Kostanjška (GCC) in Nataše Brence (II. OŠ) ter ob sodelovanju tretjih letnikov gimnazije osnovnošolci in gimnazijci prvih letnikov učili jezikovno mešanico – nemščino, švedščino in finščino.

Po skupinah so sestavljali besedne sestavljanke in tako ugotavljali, kje so mesta, kako se imenujejo živali in kako se šteje v omenjenih jezikih. Seveda v delavnici ni manjkalo glasbe. Udeleženci so poslušali švedsko skupino ABBA in si na koncu ogledali še kratek film o finskem jeziku.

Učenci in dijaki so se pomikali od mize do mize in se družili med sabo. »Kako so pridni,« so dejali dijaki tretjih letnikov, ki so bili navdušeni nad prvo skupino. Na večerni prireditvi so se delavnice ponovile in pred njihovim začetkom so dijaki dejali: »Upamo, da bodo tudi naslednje skupine tako številčne in navdušene.«