NAŠIH STO: Debatna delavnica

V šolski knjižnici je potekala debatna delavnica, kjer so dijaki in osnovnošolci skupaj z mentorji razpravljali o uveljavitvi tabličnih računalnikov v osnovnih šolah in o enakopravni delitvi gospodinjskih del med spoloma. V sproščenem vzdušju sva se pogovarjali s Špelo Terbovc iz debatnega kluba Gimnazije Celje – Center, ki velja za enega izmed najboljših v Sloveniji.  

Zakaj si se priključila debatnemu klubu GCC?
“Želela sem razširiti svoje splošno znanje in pridobiti izkušnje s področja javnega nastopanja. Debatiranje ti v življenju pomaga pri razumevanju kompleksnejših tem in pri lažjem odločanju o tem, katero stran bi izbral: afirmacijsko ali negacijsko. Ko raziskuješ neko težko trditev, se veliko naučiš.”     

Kako potekajo debate in debatni turnirji?        
“Vsaka stran v debati ima enakovredno možnost, da predstavi svoja stališča. To pomeni, da ima, ne glede na to, o katerem debatnem formatu govorimo, vsaka stran na razpolago prav toliko časa kot druga. Debatni format tudi določa, koliko govorcev oziroma govornic je na vsaki strani, vrstni red, kako si govorci sledijo in naloge govorcev, ki jih morajo opraviti. Turnirji potekajo dan ali dva. Ločimo med splošnim in državnim turnirjem. Razlika je v tem, da je pri splošnem dogajalni čas omejen na en dan, državni pa poteka dva dneva.”     

Kako se pripravljate na turnirje?
“Vedno se dobimo z našimi mentorji, s katerimi naredimo ‘brainstorming’ in raziščemo celotno ozadje teme, ki jo obravnavamo. Nato začnemo pisanje tako imenovanih ‘keysov’, s katerimi si lahko prvi govorec pomaga pred začetkom debate.”  

Nam lahko zaupaš še kakšno zanimivost?  
“Najraje imamo dvodnevne državne debatne turnirje, saj imamo možnost spoznati debaterje iz drugih klubov. Lahko vama tudi zaupam, da je za debatne pare značilen izraz ‘debationship’, ki smo jih imeli v preteklih letih tudi na Centru kar nekaj.”