NAŠI FIZIKI RAZTURALI NA SLOVENSKEM TURNIRJU MLADIH FIZIKOV

Minuli mesec so se za zmago na Slovenskem turnirju mladih fizikov potegovali naši učenci drugega letnika Tjaš Esih, Alen Labohar in Jure Šantej ter s prepričljivo zmago osvojili naslov državnih prvakov. Več o pripravah in poteku samega tekmovanja, o splošni klimi v ekipi ter ali je zavoljo znanja res dovoljeno prespati na GCC pa izveste v intervjuju, ki ga je s fanti za vas pripravil Sledko. 

Za začetek vam čestitam za tako odlično predstavo na turnirju. Prosim, povejte nam nekaj več o samem tekmovanju in njegovem poteku.

Pri tekmovanju gre za znanstven pristop k reševanju odprtih problemov, ki še niso dokončno rešeni, in pomembno je, da pri tem razmišljamo izven miselnih okvirov. Na začetku si vsak član ekipe izbere enega od 17 problemov, ki ga nato preučuje. Na tekmovanju se najprej dogovori, katera ekipa bo prva predstavljala svoje delo in katera bo prvi nasprotnik. Po predstavitvi sledijo vprašanja članov nasprotne ekipe in debata z njimi, nato pa še vprašanja žirije in debata z njo. Ko smo vsi predstavili svoje probleme je sledilo seštevanje točk in razglasitev rezultatov in tako smo drugo uvrščeno ekipo iz gimnazije Koper premagali z veliko razliko. Člani letošnje šolske na SiYPT smo bili Alen Labohar in Tjaš Esih (oba 2.č) in Jure Šantej (2.b).

Ali ste se letos vsi trije prvič udeležili turnirja? Kdo vas je navdušil oz. vam povedal za tekmovanje? 

Da, letos smo se vsi trije člani ekipe prvič udeležili tekmovanja. Za tekmovanje so nas navdušili naša mentorja, nekdanji profesor fizike na naši šoli, Borut Namestnik in nekdanji dijak Mitja Suvajac ter nekdanji tekmovalci na tem turnirju Ava Boštjančič, Špela Šet in Matija Marolt. Tekmovanje kot samo pa sta nam predlagala naša profesorja fizike Mihael Gojkošek in Otmar Uranjek.

Koliko časa in na kakšen način ste se pripravljali na tekmovanje? Kdo vam je pomagal pri pripravah?

Na tekmovanje smo se pripravljali vsak petek od 22.10. 2021, zadnji teden pred tekmovanjem pa smo se dobivali vsak dan od 9:00 zjutraj do 19:00 (Tjaš Esih in mentor Borut Namestnik sta celo zadnjo noč prespala v šoli in še dolgo v noč delala za tekmovanje). Vse skupaj smo porabili med 80 in 100 ur. Pripravljali smo se tako, da smo se najprej spoznali s fizikalno teorijo, ki stoji za našimi problemi, nato pa smo prešli na eksperimentalno delo. Poleg naših mentorjev, Boruta Namestnika in Mitje Suvajaca, so nam pri pripravah pomagali tudi te nekdanji tekmovalci Ava Boštjančič, Špela Šet in Matija Marolt.

Kakšno je vzdušje v ekipi? Se vam zdita dobra komunikacija in sproščeno vzdušje pomembna za zmago na turnirju?

Vzdušje v ekipi je sproščeno, saj veliko debatiramo, ni omejeno z družbenimi statusi, veselo, zanimivo, skratka zelo dobro. Zdi se nam, da sta dobra komunikacija in sproščeno vzdušje pomembna za zmago na turnirju, saj s tem podpiramo drug drugega in radi prihajamo na srečanja.

Zakaj vas fizika navdušuje? Ste že od osnovne šole tako zagreti zanjo ali vas je navdušila po prihodu na GCC? Ali kdo od vas morda razmišlja tudi o študijski usmeritvi na področju fizike?

Fizika nas navdušuje, ker nam je zanimiva, z njo si razlagamo vse, kar se dogaja okrog nas in ker nosi neko skrivnost. Vsi smo imeli fiziko radi že v osnovni šoli, sedaj, ob prihodu na GCC pa smo se še bolj navdušili nad njo. Vsi razmišljamo tudi o študiju fizike, a še nihče ni čisto odločen kaj bo šel študirat, saj nas zanimajo tudi ostala področja.

Ste prijatelji tudi izven šolskih klopi in ali so vam priprave na turnir predstavljale tudi priložnost za druženje?

Prijatelji smo tudi izven šolski klopi. Že pred tekmovanjem smo se poznali, saj imamo skupaj športno vzgojo, povezale pa so nas že lani priprave na tekmovanja iz matematike, ki smo jih obiskovali pri profesorici Mariji Zdolšek.

Fantom se iskreno zahvaljujemo za njihov čas in jim iskreno čestitamo za dosedanji uspeh. Hkrati jim želimo veliko sreče pri nadaljnjih pripravah na mednarodni avstrijski turnir, na katerem bodo aprila zastopali Slovenijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja