NAŠA SECESIJSKA LEPOTICA

Mogočna in pomembna stavba v kateri že slabih 30 let domuje Gimnazija Celje – Center je danes dom treh posebnih programov, ki jo delajo #enostavnodrugačno. Ta več kot sto letna secesijska lepotica pa v sebi skriva tudi bogato zgodovino.

Vse se je pričelo leta 1912, ko je arhitekt Richard Kloss zasnoval načrt mogočne stavbe, v katero se je kmalu po nastanku vselila deška meščanska šola in ljudska šola, pa tudi dekliška ljudska šola. A ker so jo že 2 leti za tem spremenili v rezervno vojaško bolnico, so se morali vsi preseliti v šolsko zgradbo v današnji Vodnikovi ulici. Po koncu 1. svetovne vojne so šolo prevzeli slovenski učitelji in z novo uredbo prostorov šolo uredili tako, da se je šola razdelila na deško ljudsko, dekliško ljudsko in deško meščansko šolo. V nadaljnjih letih so se v stavbo naselile mnoge šole, od trgovske akademije pa do celjskega učiteljišča in njegovih naslednic, ki so na šoli nedvomno pustile največji pečat. Leta 1991 je Srednja pedagoška šola postala to, kar je še danes – Gimnazija Celje – Center.

Mogočna stavba v Kosovelovi ulici 1 je močno povezana s pojmom secesija. To je obdobje v umetnosti, ki ga umeščamo na začetek 20. stoletja. Secesijski umetniki so iskali navdih v oblikah vzetih iz narave, iz česar izhajajo rastlinski, cvetlični in jasni geometrijski vzorci, ki jih najdemo tudi na šolskem poslopju. Zelo popularne so bile razgibane fasade, kar je na GCC vidno zaradi tipičnih tritonskih secesijsko strukturiranih ometov, ki jih dopolnjujejo geometrijski vzorci valovnic, kvadratov in ovalov. Na secesijo spominjajo tudi številna okna različnih dimenzij in oblik, kovana ograja z betonskim zidcem, osrednji vogalni stolp, ki po višini izstopa od ostalega dela stavbe, njegovo zalomljeno streho pa krasi dežnikasta kapa s svetlobnico. Razgibanost pa poudarjata tudi vhoda z originalnimi lesenimi vratnicami.

Prav zaradi tega je mestna občina Celje poslopje leta 2002 razglasila za umetnostni in arhitekturni spomenik lokalnega pomena in ga kot eno izmed najpomembnejših kulturnozgodovinskih stavb označila z napisno tablo in haaškim znakom.

Kljub izjemni zgodovini in mogočnosti pa nam šola vsakodnevno nudi toplino in nam omogoča prosto pot pri izražanju in odkrivanju. Ravno to nas in našo GCC dela #enostavnodrugačne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja