Naravoslovni tabor na Gorenjskem

Dijaki, predvsem tisti malo bolj naravoslovno usmerjeni, lahko konec šolskega leta že vrsto let preživijo na narovoslovnem taboru, ki poteka v začetku junija. Na taboru, ki združuje šport in kemijo na zabaven način, dijaki z zanimivimi poskusi pridobijo znanje o kemiji, hkrati pa z raziskovanjem okolice spoznajo tudi marsikaj o naravi. Tudi letos se je skupina nadobudnih mladih naravoslovcev pod taktirko profesorice Smiljane Adamič Vasič odločila, da izdihljale šolskegea leta preživi stran od šolskih klopi. Letos je naravoslovni tabor potekal v CŠOD Trilobit, ki se nahaja v bližini Jesenic. Dijaki so od ponedeljka, 6. 6., do petka, 10. 6. 2016, koristno preživljali čas v naravi in eksperimentirali. Marsikaj so se naučili, hkrati pa so se med seboj veliko družili in preživeli nepozaben teden.

Dijaki so barvali svoje bele majice z naravnimi barvili iz zelja, kurkume in rdečega vina ter tako sprostili svojo ustvarjalnost. Izdelali so kromatografe, delali mavčne odlitke trilobitov ,ter jih sami tudi pobarvali. Izvedli so tudi vrsto kemičnih poskusov, med njimi so bili poskus z vodikovimi mehurčki, poskus z reakcijo med kisom in sodo bikarbono ter modri plamen, ki so ga ustvarili ob prižigu posebne tekočine. Preizkusili so se v vožnji s kanuji po jezeru, v lokostrelstvu in plezanju po plezalni steni. Uspelo jim je skoraj zrušiti rekord v najvišjem številu točk pri streljanju z lokom in vsem je uspelo priti do vrha plezalne stene. Vsak dan so odšli tudi na sprehod po gozdu in odkrivali življenje v potoku Javornik in ribniku. Odkrili so različne vrste vodnih prebivalcev, kot so postranica, enodnevnica, mladoletnica … Poučili so se tudi o preživetju v naravi, kurjenju ognja brez vžigalnika in uporabi šotorskega krila za izdelavo nosil, dežnega plašča ali šotora.
Za zaključni večer so dijakinje s predšolske vzgoje pripravile nekaj družabnih iger in poskrbele za odlično preživet večer.
Zadnji dan so začinili z malce tekmovalnosti in se med seboj po skupinah pomerili v orientaciji in s tem preizkusili svoje pridobljeno znanje. Najboljša skupina je za nagrado dobila medalje iz zlato obarvanih mavčnih odlitkov trilobita.
Tabor dijakom vsako leto ponudi možnosti za zabavno pridobivanje znanje, kar je v formalnem šolskem okolju težko doseči. Dijaki lahko pridobijo izkušnje, ki jih z branjem knjig ni mogoče, hkrati pa jim tabor ponudi možnost za druženje in spoznavanje novih prijateljev.
Vse dijake, tiste bolj naravoslovne in tudi tiste malo manj, ki jih zanima odkrivanje narave in kemijsko ekpreimentiraje izven šolskega poslopja, vabimo, da se naslednje leto prijavite na naravoslovni tabor. Ta bo v naslednjem šolskem letu potekal malo drugače. Potekal bo že drugi vikend v septembru. Iz naravoslovnega se bo preimenoval v raziskovalni tabor in bo ponujal še več športnih aktivnosti. Te se bodo odvijale na reki Kolpi.Tako da če želite preživeti super vikend v CŠOD Radenci na Kolpi, se ne pozabite prijaviti.

„Tabor je bil zelo zabaven v vseh pogledih, poleg tega smo lahko spoznali tudi dijake višjih letnikov in pridobili nove prijatelje. Uslužbenci v domu so bili zelo prijazni do nas in so nam pomagali, če smo kaj potrebovali. Najbolj všeč mi je bilo lokostrelstvo in kemijski poskusi, ki smo jih sami izvajali. Svoje izdelke pri vlivanju mavca in izdelavi kromatografov smo si lahko tudi vzeli domov kot spomin na odlično preživet teden.“ – Patricija Knez, 1.c

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja