NAJ GRE VSE V π IN DAN ZNANOSTI NA GCC 2019

Gimnazija Celje – Center v petek, 15. 11., že dvanajstič zapored z veliko nacionalno prireditvijo in več kot 300 učenci, dijaki in mentorji obeležuje Svetovni dan znanosti za mir in razvoj, letošnje leto s posebnim gostom, slovenskim igralcem, državnim prvakom v pomnjenju števila π in voditeljem oddaje Male sive celice Nikom Škrlecom


Mednarodna mreža Unesco ASPnet Združenih narodov povezuje šole po vsem svetu, ki v svoje vizije in delo aktivno vključujejo nenehno skrb za trajnostni razvoj in tvoren medkulturni dialog. Gimnazija Celje – Center (GCC) v mreži predstavlja eno najaktivnejših šol z mednarodnim statusom, eden osrednjih dogodkov pa je vsakoletna prireditev Veselje do znanosti. Letošnje leto se bo prireditev, ki na GCC leto za letom privabi več osnovnošolcev in dijakov iz vse Slovenije ter goste iz tujine, začela v petek, 15. 11., ob 12. uri v športni dvorani GCC s predstavo Naj gre vse v π ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk. V nadaljevanju bodo mladi iz 25 osnovnih šol eksperimentirali v 14 vsebinsko raznolikih delavnicah, ki so jih pripravili dijaki in učitelji. V večernih urah bodo na šoli gostili tudi Unesco koordinatorje iz vse države, ta dan pa se s prireditvijo zaključuje tudi veliko srečanje novega Erasmus + projekta YESSS (mladi podjetniki v srednjih šolah), ki ga koordinira GCC.

»Izhodišče prireditve je novembrski Svetovni dan znanosti za mir in razvoj in zavedanje, da se ne učimo le zato, da bi vedeli, temveč da bi svoje znanje znali koristno uporabiti. V projektu dajemo poudarek medpredmetnemu povezovanju, uporabnosti znanja, razvijanju temeljnih kompetenc in uporabi principov avtentičnega učenja« je povedala mentorica Unesca na GCC prof. Marjana Turnšek. Ravnatelj GCC prof. Gregor Deleja na to temo dodaja »da je ravno medgeneracijsko sodelovanje tisto, ki prispeva k učinkoviti in kakovostni promociji znanosti. Na tak način ta postaja bolj razumljiva, v učenje vrača potrebno stopnjo radovednosti in pri mladih veča željo po ustvarjalnosti in podjetnosti. Zato je letošnje leto Veselje do znanosti tudi del novega Erasmus + podjetnostnega projekta YESSS, ki ga koordiniramo na GCC, nastaja pa v sodelovanju s partnerji iz Bolgarije, Turčije in Srbije«.

Tudi z letošnjo prireditvijo, sploh pa z uvodnim delom, predstavo Naj gre vse π, kjer avtor in igralec Nik Škrlec na oder inovativno postavlja mnemotehniko palače spomina in način pomnjenja decimalk števila pi, želijo mladim nazorno pokazati neskončna obzorja ustvarjalnosti in pomena (samo)motivacije in odločenosti za uresničevanje idej, tudi (oz. zlasti) takrat ko te izgledajo na prvi pogled neuresničljive.

V preteklem desetletju Veselja do znanosti so na GCC gostili že več kot 2500 mladih in številne ugledne slovenske znanstvenike. Je pa ta prireditev le del vizije, da na šoli vzpostavijo različna odprta učna okolja in učiteljem ter dijakom predstavljati možnosti, ki presegajo klasične oblike pouka. Z ESS projekti Podjetnost v gimnazijah in 1/1 pedagogika ter Erasmus+ projekti GCC – točka za nadarjene,  Will to MotivatE(U), YESSS in MEYE ter delovanjem GCC izobraževalnega središča na čelu z ESS projektom Munera 3, tako dijakom kot učiteljem zagotavljajo številne možnosti kariernega razvoja. Šola je v zadnjih letih postala tudi pomembno stičišče različnih dobrih praks in center usposabljanj za zaposlene v vzgoji in izobraževanju iz regije in države. Največje priznanje za tovrstno delo pa je nedvomno priznanje Evropska točka za nadarjene dijake, ki ga je GCC prejela v začetku leta 2018 in vključitev v evropsko mrežo ETSN (European Talent Support Network).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja