Na obisku pri Božičku

Potovanja na Gimnaziji Celje – Center niso nič novega, saj vsi vemo, da centraše radovednost žene po vsem svetu. Dijakinji 4. i Nina Šalomon in Saša Naglav sva se odpravili skoraj na skrajni sever Evrope, v finsko ‘mestece’ Inari, kjer je potekala mladinska izmenjava Move ‘n shoot. Cilj izmenjave je bil mlade seznaniti z ustvarjanjem glasbe, videa, plesom in z upravljanjem socialnih omrežij, hkrati pa je bila to najbolj severna mladinska izmenjava na svetu.

Slovenska ekipa je svojo dolgo, a zabavno pot začela v nedeljo 20. 3. Še preden smo s kombijem prestopili madžarsko mejo, smo poskušali najti trgovino, ki bi bila odprta v nedeljo popoldne, saj je vodja Blaž doma pozabil čokolino. Ko smo nakup končno opravili, je sledila pot do letališča v Budimpešti, ki je trajala tako dolgo, da je imel Blaž, kar medtem ko je vozil, čas štirikrat sestaviti rubikovo kocko. Na letališču smo spoznali še madžarsko ekipo, nato pa je sledil let do Helsinkov. Na letališču smo morali tudi prenočiti, kar zagotovo ni bil najlepši dogodek tega popotovanja.

Po neprespani noči in nekaj litrih (predrage) kave, smo se z vlakom odpravili na deseturno vožnjo do mesteca Rovaniemi. Tam smo se seznanili še z ostalimi udeleženci, Finci, Islandci, Italijani in Nemci. Po dveh dneh potovanja smo v torek ponoči končno prispeli v mladinski center Vasatokka. Ko smo se zjutraj prebudili, smo bili osupli nad belo, pravljično pokrajino, ki nas je obdajala. Mladinski center se je nahajal sredi s snegom pokrite ravnine, na drugi strani pa je bilo tudi poledenelo jezero. Čeprav smo se na Finsko odpravili konec marca, smo kmalu ugotovili, da nam sneg sega čez kolena in da ena plast nogavic nikakor ne bo dovolj. Temperature so se namreč spustile do -22°C.

Osem dni smo preživljali kot pravi Finci. Ker so ti največji porabniki kave, smo dneve začenjali z vsaj dvema skodelicama, čemur so sledile delavnice in aktivnosti na snegu, od smučanja, bordanja, sankanja in kepanja. Po tem smo se po navadi segreli še s skodelico kave. Popoldnevi so potekali zelo sproščeno z ogromno prostega časa, namenjenega druženju. Medtem ko so se nekateri zabavali pa so se drugi ukvarjali s pripravo večerje za 42 ljudi. Seveda pa tipični Italijani niso mogli mimo dejstva, da testenine nikoli niso bile al dente, da v hladilniku ni bilo parmezana, ampak samo navaden edamec, ter da si nekateri kar pred njihovimi očmi drznili uporabljati kečap. Kot pa se za Finsko spodobi pa smo večere zaključevali z opazovanjem severnega sija, se nato segreli v savni in nato ponovno ohladili s skokom v ledeno jezero. Med drugim smo preživeli dan na farmi jelenov, organizirali smo lov na čarovnico, ki je ukradla severni sij, šli smo drsat, obiskali smo Božička, pripravili flash mob in se v glavnem imeli super.

Finsko bova zapustili z lepimi spomini, ogromno novimi prijatelji in izkušnjami, predvsem pa s povečano toleranco do nizkih temperatur. Čeprav najraje kar ne bi šli domov, veva, da je pred nama ogromno dela za maturo.

Več o izmenjavi lahko preberete na Facebooku in blogu.

12523886_747766655359945_861957737461104684_n

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja