Na kavi s (skoraj) francoskim pisateljem

Na naši šoli kar mrgoli talentov, se zdi. Dijak četrtega letnika, Gašper Gajšek, je eden izmed treh najboljših pisateljev ljubezenskih pisem v državi. Seveda se je ekipa Sledka z njim o tem pogovorila ob kavi.

Sledko: Na natečaju za najboljša ljubezenska pisma v Sloveniji si zasedel odlično tretje mesto, kako se počutiš ob tem?

Gašper: Bil sem presenečeno navdušen, saj pismo ni bilo prežeto z ljubeznijo, kakršna po navadi so ljubezenska pisma.

S: Zakaj si začel pisati?

G: Pisati sem začel na začetku 3. letnika, ko nas je profesorica Temnik Kerš seznanila z natečajem za ljubezensko pismo. Sama misel o tem me najprej ni izredno zanimala, ker dandanes skoraj nihče več ne piše ljubezenskih pisem. Zato priznam, da je bila povod za sodelovanje na natečaju ocena pri slovenščini. Tako sem spisal pismo in dosegel peto mesto v državi. Takrat se je začela ljubezen med mano in mojim pisanjem in od takrat naprej pišem zaradi sebe, ker mi je to v veselje.  Seveda moram omeniti, da prof. Temnik Kerš lektorira vsa moja besedila, prav tako pa me tudi že od samega začetka spodbuja k pisanju. Zakaj ravno pisanje? Sem tip človeka, ki opazi veliko podrobnosti vse hitrejšega tempa življenja, zato se s pisanjem izražam in živim vzporedno življenje na papirju.

S: O katerih tematikah po navadi pišeš?gasper2

G: Največkrat se v zgodbi znajdejo elementi boemskega življenja. Vse se vrti okoli reka La dolce vita ali kot bi rekla Edith Piaf: ”La vie en rose.” Seveda v zgodbe vključujem tudi podrobnosti iz svojega življenja in ljudi, ki me obdajajo. Priznati moram, da je dogajanje mnogokrat prestavljeno v Francijo, med sivko, kar izkazuje mojo ljubezen do njihove kulture in države ter željo, da bi se nekega dne zbudil kot pravi Parižan.

S:  Misliš, da bi mladi morali več brati in se pisno izražati?

G: Verjamem, da branje in pisanje nista vsakomur v interes, zato je to odločitev posameznika. Se pa strinjam, da je dobro, da kdaj prebereš še kakšno knjigo poleg domačega branja, saj si s tem širiš besedni zaklad in ustvarjaš kritično mnenje o različnih temah.

S: Za konec: kam rad zahajaš na kave po pouku?

G: (v smehu odvrne) Kuba1 in Kuba2.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja