NA GCC SO JUNAKI NAŠEGA ČASA

GCC PONOVNO PREJELA NAZIV JUNAKI NAŠEGA ČASA
Slovenska filantropija je Gimnaziji Celje – Center ponovno podelila priznanje za izjemno delo na področju prostovoljstva

Ob začetku nacionalnega tedna prostovoljstva (23.-29. 5.) je Slovenska filantropija 25 vzgojno-izobraževalnim zavodom iz vse Slovenije podelila naziv Junaki našega časa za šolsko leto 2021/2022. Naziv je ponovno prejela tudi Gimnazija Celje – Center (GCC), kot edina srednja šola s Celjskega, med osnovnimi šolami iz regije pa se z nazivom lahko pohvalijo še OŠ Lava iz Celja, OŠ Livada iz Velenja in OŠ Zreče. Namen natečaja je razvoj prostovoljstva otrok in mladih v osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih, cilji natečaja pa krepitev solidarnosti v osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih, aktiviranje šolarjev za skupinske prostovoljske projekte, ki pomenijo novo kakovost življenja ali rešitev nekega problema v skupnosti, promocija prostovoljstva med otroki in mladimi, spodbujanje samoiniciativnosti otrok in mladih in senzibiliziranje učencev za potrebe soljudi v ožjem in širšem okolju. Priznanje so v imenu šole na osrednji prireditvi, ki je 24. 5. potekala v Kamniku, prevzeli dijaki Jon Kanjir, Ula Polutnik in Robin Lokar Radkovič ter mentorica Dijaške skupnosti GCC Marjana Turnšek.

GCC je na natečaju kandidirala z največjimi prostovoljskimi in dobrodelnimi projekti letošnjega šolskega leta – akcijami #misijaČLOVEK (v sodelovanju s Celjskim mladinskim centrom in nekdanjim dijakom Kristjanom Vebrom), tradicionalnim jesenskim dobrodelnim koncertom, Anino zvezdico, akcijami za pomoč Ukrajini, projektom Gregorjevo na GCC, prostovoljskim delom v različnih partnerskih institucijah, mrežno učnih in razrednih tutorjev in GCC Cunjarnico, izmenjevalnico oblačil. Strokovna komisija je v projektih GCC in več kot 300 aktivnimi dijaki in mentorji na področju prostovoljstva, prepoznala izjemen potencial in neprecenljiv prispevek k bolj humanemu obrazu naše družbe. Obenem velja tudi omeniti, da so dijaki GCC že nekaj let zapored tudi naj prostovoljci Mestne občine Celje. Letos je ta naziv v kategoriji 16-19 let osvojil četrtošolec Jon Kanjir.

Ravnatelj GCC Gregor Deleja je ob prejemu priznanja zapisal: »Zelo ponosni smo na naše prostovoljce in njihove mentorje, ki so se tudi letos izdatno udejstvovali pri številnih projektih in dobrodelnih ter prostovoljskih akcijah, ki predstavljajo zelo pomemben del utripa naše GCC. Zadnji dve koronski leti sta močno izpostavili zlasti problematiko socialno-ekonomskih razlik med mladimi, pomanjkanje socialnih veščin in zato je še posebej pomembno, da znamo v vrtcih in šolah krepiti duh solidarnosti in zavedanja soodvisnosti ter pomena vsakršne pomoči, ki jo lahko nudimo sočloveku. Sistemski odziv je žal preslab in le upamo lahko, da bo v prihodnjih letih za državo to področje postalo prioriteta, ki bo posebno mesto dobila tudi v šolskem sistemu.«

PRILOGA: Fotografija s podelitve – z leve proti desni: Jon Kanjir, Ula Polutnik, Robin Lokar Radkovič in Marjana Turnšek (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja