Mladi podjetniki zavzeli GCC

Pretekli vikend je Gimnazija Celje – Center gostila Ustvarjalnikov Starup vikend 2017, kjer so mladi podjetniki 56 ur pod budnim očesom mentorjev razvijali in pilili svoje podjetniške ideje.

 

85 mladih podjetnikov iz vse Slovenije je med 17. in 19. februarjem naselilo prostore naše secesijske leptice in razvijalo svoje podjetniške ideje. Ustvarjalnikov Startup Up dnevi so se pričeli z otvoritveno prireditvijo v petek, ko so udeleženci predstavili svoje ideje in nato izbrali 16 projektov na katerih so s pomočjo mentorjev in z nasveti izkušenih podjetnikov delali naslednjih 56 ur. Dogodek se je zaključil v nedeljo s predstavitvijo vseh idej in izbirom najboljših. Najboljša ideja tako po izboru komisije kot tudi udeležencev je postala Glukagen – naprava za odkrivanje glutena v hrani. Odlično pa se so odrezali tudi celjski podjetniki, ki so predstavili dve ideji. Cumpatki (copati za invalidske vozičke) so prejeli pohvalo komisije, prav tako pa so vikend več kot uspešno zaključili ustvarjalci HiveGuard (pametnega panja).

 

Vikend je bil super, nova izkušnja. Zelo mi je bilo všeč, da je bilo veliko mentorjev, ki so vsem pomagali in smo imeli možost izvedeti veliko različnih mnenj, ki so bila seveda tudi relevantna in so nam dejansko pomagala. Všeč mi je bilo tudi to, da smo nekako poskušali iti skozi celoten postopek razvijanja ideje.

Vaši naslednji koraki?

Dogovor imamo z rokometnima kluboma RK Celje Pivovarna Laško in RK Gorenje, da bomo lahko naš izdelek preizkusili z njhovimi navijači. Če nam bo to uspelo imamo željo iti tudi v tujino, kjer ne bi pokrivali samo športnih dogodkov, pač pa tudi druge.

Urban, ekipa ideje Mozaik, Ljubljana

 

Bilo je super, sproščeno vzdušje, kljub temu da se je naše delo zavleklo tudi v pozne nočne ure. To bi priporočal vsakemiu z neko idejo, ki bi jo rad razvil in naredil nekaj več, ker čeprav je dogodek trajal le en vikend, smo bili ves ta čas obkroženi z mentorji, ki imajo ogromno znaja in izkušenj in so nam res znali pomagati.

Anej, ekipa HiveGuard (pametni panj), GCC, 1. b

 

 

Ta vikend je bil super. Celje le lepo mesto, dijaki Gimnazije Celje – Center se mi zdi, da so eni najbolj brihtnih in to povem tudi vsem na Koroškem, s koder prihajam. Bilo je super, vikend je bil odlično organiziran. Vse pohvale tudi ravnatelju g. Gregorju Deleji in vsem organizatorjem. Ta vikend je za mlade podjetnike pomemben, ker na podjetniških delavnicah (op. krožki po šolah) , kjer se učimo mehkih in trdih veščin podjetništva, nekaj že razvijamo, v tem vikendu pa imajo prvič možnost, da so tri dni skupaj in da te tri dni skupaj razvijajo ideje. Tukaj so tudi mentorji z različnih področij, ki lahko mladim pomagajo, in v teh treh dneh lahko naredijo več kot pa v treh mesecih doma, ko nimajo toliko časa. Zdaj sem Ustvarjalnikov mentor drugo leto, bil sem že na štirih Start Up vikendih in vsako leto je boljše. Vidi se, da mladi spet prihajajo v eno dobro generacijo, da znajo razmišljati, da gledajo na stvari s svojimi očmi in ne toliko s tem, kar jim je vsejano, in mislim, da se nam ni treba bati za prihodnost podjetništva mladih.

Boštjan Gorenšek, mentor podjetniškega krožka na GCC

 

Za dijake, mlade podjetnike, je to predvsem izkušnja, da idejo pretvorijo v realnost. Da dejansko zavihajo rokave in izpeljejo svoj prvi podjetniški projekt. Na tak način dobijo znanje in izvedo korake, da lahko ursničijo katerekoli ideje, kar verjamem, da je koristno v bodoče. Kot drugo, pripelje jih do prvega uspeha, da nekaj pokažejo, morda celo prodajo, v vsakem primeru predstavijo javnosti, s čimer dobijo pogum, da bodo to še z večjo vnemo počeli v bodoče. Kot tretjič, pa daje mladim uporabne povezave z izjemnimi mentorji in z vrstniki iz vse Slovenije, ki zagotovo odpirajo vrata in so mogoče tisti peskovnik, da se bodo rodile nove odlične ideje.

Matija Goljar, vodja Ustvarjalnika

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja