MLADI, KI PRESEGAJO SAMI SEBE

Zaključek četrte sezone programa Mednarodno priznanje za mlade na Gimnaziji Celje – Center

Z julijskimi poskusnimi in kvalifikacijskimi odpravami se je minuli teden na Gimnaziji Celje – Center zaključila četrto šolsko leto, od kar na šoli izvajamo program Mednarodno priznanje za mlade (MEPI, http://mepi.si/), ki je pred 50-leti nastal v Združenem kraljestvu kot odgovor na vedno večjo formalizacijo izobraževanja. Program izkustvenega učenja, ki ga sestavljajo štiri področja (prostovoljstvo, veščine, šport in odprave) mlade spodbuja k iskanju notranje motivacije, aktivnega in učinkovitega postavljanja ciljev in izvrstno dopolnjuje njihov razvoj v najstniških letih.

Ob koncu šolskega leta 2017/2018 je bilo na GCC vanj vključenih 48 dijakov – 20 na začetni bronasti stopnji, 10 na srebrni in 28 na zlati, za program pa ob koordinatorici prof. Marjeti Brežnik, skrbi še 6 mentorjev. Udeleženci si morajo ob začetku vsake stopnje na vseh štirih področjih postaviti cilje, ki jih morajo realizirati v šestih oziroma dvanajstih mesecih po vnaprej določenem protokolu in vodenju vseh aktivnosti v indeksu dosežkov, ki ga na zaključku vsake stopnje potrdi in certificira Nacionalni urad MEPI v Ljubljani.

Na področju učenja novih veščin so dijaki ciljno raziskovali in se učili na številnih področjih – od kaligrafije, eksotičnih tujih jezikov kot sta japonščina in korejščina, joge, kuharstva in peke, novinarskega dela, pri športu je zastopano skoraj vse od šaha, preko plezanja, lokostrelstva pa do kajakaštva. Na področju prostovoljstva, ki je na GCC tudi sicer izjemno razvito, pa so letos sodelovali z domovi za ostarele po celi regiji, s Splošno bolnišnico Celje, Osrednjo knjižnico Celje, Društvom za gluhe in naglušne, Celjskim mladinskim centrom. Iz MEPI vrst na GCC prihaja tudi letošnja najprostovoljka v Mestni občini Celje v kategoriji 15 do 19 let Sara Vrečko (intervju si lahko preberete na povezavi: https://www.sledko.si/2018/05/31/intervju-sara-vrecko-najprostovoljka-2017/ ).

Na GCC smo zelo ponosni tudi na vključevanje starejših in nekdanjih dijakov programa MEPI v proces izobraževanja bodočih udeležencev v vlogi somentorjev in spremljevalcev na odpravah ter v vlogah ambasadorjev programa na nacionalni ravni.

Daleč najatraktivnejše pa so za vse udeležence pustolovske odprave, ki trajajo od 2 do 4 dni. Pri teh morajo udeleženci izkazati vse naučeno znanje s področja športa in veščin, pa tudi poznavanja orientacije, prve pomoči in preživetja v naravi saj so na odpravah prepuščeni lastni iznajdljivosti in sodelovanju brez pomoči mentorjev in sodobne tehnologije. V tem letu je brončke pot maja in junija na poskusno in kvalifikacijsko odpravo vodila po Posavskem hribovju, srebrnike po Pohorju, zlata poskusna odprava pa je potekala na Smrekovškem pogorju. Letošnji zlatniki bodo kvalifikacijsko odpravo izvedli prihodnje leto, in sicer v angleškem Walesu in po Dugem otoku in Kornatih na Hrvaškem.

Šola zelo uspešno sodeluje tudi z Nacionalnim uradom in drugimi šolami, zlasti s III. osnovno šolo Celje in Srednjo šolo za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje, ki skupaj organizirajo tudi priprave in odprave. V Celju postaja program vedno bolj priljubljen, aktivno pa ga podpira tudi Mestna občina Celje, ki v celoti poravnava stroške vsakoletne članarine šole. Na GCC imamo smele načrte tudi za prihodnje šolsko leto – poleg organizacije prej omenjenih zlatih odprav v tujino, bodo nadaljevali z dobro prakso in poskušali za program navdušiti še več dijakov, dijaki vključeni v program, pa se bodo kot trenerji aktivno začeli vključevati v tutorsko mrežo, ki že štiri leta deluje na šoli.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja