Mladi in mir sveta

V petek, 16.9.2016, je v Mladinskem centru Celje potekal projekt Mladi in mir sveta, v katerem smo imeli možnost sodelovati tudi dijaki Gimnazije Celje – Center.

Ob osmi uri zjutraj smo se udeleženci zbrali v Mladinskem centru, kjer je sledil uvodni pozdrav in predstavitev dela. Naša prva “naloga” je bilo predstavitev sebe nekomu, ki ga še nisi poznal in predstavitev osebe, ki si jo spoznal, ostalim udeležencem projekta. Nato smo se razdelili v 5 različnih skupin, katerih teme so bile: ohranimo planet, nenasilje in podobne teme na temo miru. Učenci smo tako hodili od skupine do skupine in tako dopolnjevali delo svojih predhodnikov. Na koncu je vsaka skupina na kratko predstavila najpomembnejše podatke v zvezi z določeno temo. Sledil je odmor, nato pa ponovna razdelitev v skupine z naslovi: Država, zakoni in mir, Religija in mir, Umetnost, ustvarjalnost in mir, Znanost in izobraževanje ter Ekonomija in ekologija. Vsaka skupina je po različnih iztočnicah globlje spoznavala svojo temo in razmišljala o tem, kaj bi še lahko naredili na tem področju, da bi odpravili lakoto, pomanjkanje vode … Vsaka skupina je delo predstavila v angleščini, saj so udeležence posneli in posnetke poslali v ZDA, s katerimi smo se tekom dneva večkrat povezali in izmenjali nekaj besed o našem in njihovem videnju mirnejšega sveta.
V popoldanskem delu smo po skupinah ustvarjali zastave na temo, ki smo jo prehodno obdelali. Te zastave bodo obešene v celjskem parku, da si jih bo lahko ogledal vsak. Njihov namen je ljudi opozoriti na pomen miru na svetu. Po ustvarjanju zastav smo se odpravili v celjski park, kjer so se nam pridružili tudi predstavnik združenih narodov, predstavniki štirih različnih religij, ravnatelj Gregor Deleja in še mnogi podporniki. V celjskem parku pa nas je čakal steber miru, ki smo ga po mnogih navdihujočih besedah, izrečenih s strani našega ravnatelja, predstavnikov različnih religij in predstavnika združenih narodov, odkrili. Na njem je napisano: »Naj mir prevlada svetu.« Te stebre, ki so tradicija ob dnevu miru, postavljajo povsod po svetu. Veseli smo bili, da smo bili tudi mi del tega. Nato smo se odpravili še v Osrednjo knjižnico Celje, kjer smo udeleženci delavnic predstavili svoje zastave. Na koncu pa nas je čakala še pogostitev.
Za nas je bila to čudovita izkušnja. Ko smo se v živo povezali z ljudmi iz različnih koncev sveta, poslušali njihove izjave, nagovore ter jim tja poslali tudi naše, smo začutili, da smo del nečesa velikega, čudovitega. Mir je zelo dragocena vrednota in tega se ne zavedamo dovolj dobro, dokler ga imamo. In zato je prav, da vsi, kot celota, stopimo skupaj ter se borimo zanj. Skupaj smo močnejši!
Maja Knapić in Anja Stopar, 2. č

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja