Naši dijaki navdušili na DIFI festu

Peti festival dijaškega kratkega filma DIFI je tudi letošnje leto napolnil dvorano Mestnega kina Metropol, ki projekt organizira skupaj z Mladinskim centrom Celje in festivalom 3-KONS. Doslej se je na velikem platnu zvrstilo že 42 kratkih filmov, ki jih je ustvarilo več kot 200 sodelujočih. Letos že lahko zapišemo, da je začetna ideja prerasla v tradicijo, saj se kvaliteta filmov in pričakovanja občinstva ter mentorjev večata iz leta v leto.

V četrtek, 11. oktobra, se je ob 19. uri z uvodno prireditvijo začel letošnji DIFI, ki je obenem uvedel festival (po novem) Kosovelovih štirih – 3-KONS. Že v uvodnem delu  so naši dijaki sodelovali z domiselno tolkalno točko, v dvorani pa smo si lahko ogledali osem filmov. Med njimi je bil tudi  film dijakov prvega letnika umetniške gimnazije – likovna smer  Mihe Ratajca, Vida Železnika in Jakoba Mačka z naslovom HOČEM (to je bila tudi vsebinska smernica letošnjega festivala). V filmu BOŽ(J)IDAR, ki je nastal v produkciji dijakov Gimnazije Lava,   pa je gostoval naš tretješolec Matej Brunšek.

Naši filmarji so za odličen izdelek prejeli zelo dobro kritiko strokovne žirije, ki so jo sestavljali: Matija Plevnik (umetnostni zgodovinar), Samo Seničar (programski vodja Mestnega kina Metropol) in Matic Majcen (urednik revije Ekran), in poželi  bučen aplavz občinstva. Četudi so v ustvarjalnem procesu zaradi napačnega razumevanja navodil o prisotnosti na filmskih delavnicah  povzročili nekaj sivih las razredničarki, se lahko končni izdelek pohvali z visokim nivojem, odlično fotografijo in s kadriranjem ter z izvirno zgodbo, ki koleba med resničnostjo in sanjami, njeni podtoni pa so ljubezenske narave.

Premieri filma sledijo ponovitve na 3-KONS-u,  v mesecu februarju v okviru prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku in v mesecu avgustu v okviru Festivala alternativne celjske kulture. Ekipa Spletka upa, da bodo avtorji dali privoljenje za objavo posnetka na našem portalu, tako da lahko v prihodnjih tednih pričakujete še več novic o novopečenih celjskih filmskih zvezdah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja