Mitja Suvajac: Youth Leadership Program za “Južno Evropo”

“Uradno se učim o državi, njeni zgodovini, o projektih, načrtih in organiziaciji, poleg tega pa še neuradno spoznavam popolnoma drugačno državo od Slovenije, večjo in predvsem veliko bolj instantno od katerekoli evropske.”

Mitja Suvajac, 4. b, se je letošnje poletje odpravil čez lužo. Udeležil se je izmenjave, katere se je udeležilo 19 dijakov; po 6 iz Slovenije in Italije, 4 iz Katalonije in 3 iz Španije ter 3 odrasli spremljevalci.

Izmenjava Youth Leadership Program, ki jo je pripravilo Zunanje ministrstvo ZDA, je trajala 3 tedne; en teden so preživeli v Washingtonu, en dan na Indiana State Fairu, dva dni na Rawhide ranču v Nashvillu in 11 dni na Indiana University v Bloomingtonu. Prvi del izmenjave so delegati preživeli v hotelih in apartmajih, medtem ko so svojih 11 dni v Bloomingtonu preživeli kot gostje pri družinah z namenom, da bi bolje spoznali ZDA in navezali pristne stike z ljudmi.

Glavni namen izmenjave je naučiti bodoče vodje, kako pripraviti projekte, kako sodelovati s skupnostjo, ji pomagati, jo oplemenititi, kako preseči kulturne prepreke, kako sodelovati s sovrstniki in končno tudi izpeljati samostojen projekt v dobro skupnosti.

Mitja pravi, da je odločitev za izmenjavo bila precej spontana:

Odločil sem se v pol ure, ko sem videl sporočilo gospoda ravnatelja, v katerem mi je poslal vabilo, pripisal pa »Mitja, bi te zanimalo tole?« Seveda bi me zanimalo, saj je konec koncev Amerika, naučil se bom novih stvari, spoznal nove ljudi, kulturo pa še brezplačno je. Tudi starši so se strinjali, da bi bil nor, če ne bi šel in tako sem izpolnil prijavnico, ko sem izvedel da sem bil izbran med finaliste, sem odgovoril še na telefonski intervju in po nekaj tednih čakanja izvedel, da grem v Ameriko.

Novo pridobljene informacije bo Mitja s pridom izkoristil že kar kmalu, saj z Interact klubom pripravljajo zanimiv dobrodelni projekt, za katerega upajo, da bo uspel. Seveda pa bo veščine organizacije uporabil tudi pri pripravah na tekmovanja, pri pomoči pri šolskih projektih … Tudi v nadaljnjem izobraževanju mu bo pridobljeno znanje koristilo, koristna pa je tudi sama referenca.

Najočitnejša razlika med Slovenijo in ZDA, pravi Mitja, je velikost prav vsega:

Mesta so večja, tudi tista, ki imajo podobno število prebivalcev, kot slovenska, so veliko bolj raztegnjena, avti so v primerjavi s slovenskimi gromozanski, kar je v Sloveniji eden izmed večjih terencev, je tam povprečen avtomobil. Golf ali kak drugi evropski avto zgleda že skoraj kot igrača. Še ena razlika pa so ljudje … Veliko bolj odprti so, ne ukvarjajo se z obsojanjem ali z zavistjo, z veseljem si pomagajo med seboj in na druge ne gledajo zviška, saj se zavedajo, da so država priseljencev in da je vsak drugačen in to jih dela posebne.

V Washingtonu si je Mitja ogledal veliko stvari, od Department of State, glavne Kongresne knjižnice, celoten Capitol Hill, pisarno enega od senatorjev, Narodno galerijo do muzeja vesolja in aeronavtike, Narodnega arhiva, kjer so shranjeni Bill of Rights, originalna ameriška ustava in Deklaracija o neodvisnosti.

Pravi pa, da ga je hrana presenetila, še posebej v samem Washingtonu …

Ko so nam rekli, da gremo prvič jest na tovornjake s hrano, sem pričakoval, da bo tam nekaj tovornjakov in nekaj študentov, ki bodo jedli tisto hrano. Ne, tam je bilo vsaj kakšnih 40 tovornjakov in pred njimi uradniki, poslovneži, ljudje v oblekah, ki so kupovali hrano s tovornjakov in sedeli na klopeh ob cesti, v parkih, na travi in jedli. Na tistih tovornjakih najdeš hrano z vseh koncev sveta, kot jo najdeš tudi povsod po ZDA, vendar pa to ni takšna hrana, kot pri nas, vse je narejeno na hitro, mastno, sladko ali umetno. Najbolj srečen si, ko najdeš gostilno, kjer se lahko usedeš in pride natakar po naročilo ter ti prinese hrano.

Za konec pa Mitja dodaja nasvet za vse nadobudneže, ki tudi sami želijo izkusiti kaj podobnega …

Nehajte spati, ponuja se vam na tisoče možnosti, v tako majhni državi kot je Slovenija je priti v stik s takšnim ali podobnimi projekti relativno enostavno, samo voljo moraš imeti. Na naši šoli je ponujenih res neskončno možnosti za izmenjave, izobraževanja, konference in obšolske dejavnosti, ki jih je treba izkoristiti, saj je zdaj čas, ko lahko potujete brez skrbi. Pa kaj, če bo zaradi tega matematika včasih 4 ali pa nemščina 3, naj bo – gre za enkratne priložnosti, ki motivirajo in potem zlahka popraviš tudi kakšno slabšo oceno. Vedno vas bodo vsi spraševali, kaj znate in kaj zmorete in takrat boste lahko povedali, da ste spoznali druge kulture, da veste, kako delujejo druge države in da ste nekaj sveta že tudi videli.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja