MI NA POLJSKO, POLJAKI K NAM

ANA CELJSKA KOT MOTIV ZA NOVO DIJAŠKO IZMENJAVO

Do petka, 5. 4., le izkoristite priložnost in poklepetajte z gosti s Poljske, saj se konec tedna zaključila nova mednarodna dijaška izmenjava, ki jo na GCC pripravljamo v sodelovanju z Zespół szkół ekonomicznych nr 1 iz poljskega Krakova.

Na GCC veliko pozornosti posvečamo kvalitetnim odnosom s partnerskimi vzgojno-izobraževalnimi inštitucijami iz Slovenije in tujine. Pri slednjih ne gre le za projekte programa Erasmus+, ampak tudi klasične izmenjave dijakov in učiteljev, ki z eno- ali dvotedenskimi študijskimi obiski spoznavajo druge kulture in šolske sisteme, ob tem pa tudi kulturno-zgodovinske znamenitosti drugih krajev. Že ustaljenim izmenjavam s Kruševcem, Trstom, Nijmegenom in Szegedom smo na letos dodali še eno – s Krakovom.

Pobuda je tokrat zgodovinska, saj je Ana Celjska (1380-1416), kraljica Poljske in velika kneginja Litve, pokopana v Vavelski katedrali v Krakovu. Od 23. do 30. marca so v Krakovu gostili 22 dijakov in 2 profesorici z GCC, 24. marca pa se je začel slovenski del izmenjave, ko se v Celju mudi 24 dijakov in 3 profesorji s Zespół szkół ekonomicznych nr 1 Krakowie. Tovrstne izmenjave in oblike pouka dijakom prinašajo zlasti znanja in razumevanje drugih kultur, ob tem pa krepijo vrednote strpnosti, solidarnosti, medkulturnega in medgeneracijskega dialoga ter širijo socialno mrežo.

Se sprašujete, kaj počno Poljaki v Sloveniji?

Na programu je vse od pouka, delavnic na temo medkulturnosti, obiska Pokrajinskega muzeja in Starega gradu Celje, izlet po regiji, ekskurzija v Ljubljano in sprejem pri poljskem veleposlaniku nj. eksc. g. Pawłu Czerwińskemu, pa seveda tudi družabni del kot je obisk Term Laško, iskanje skritega zaklada v Celju in team building v novem Escape roomu, ki so ga dober mesec nazaj odprli v podzemlju GCC. Polno je izpolnjen tudi čas, ki ga poljski gostje preživljajo pri družinah gostiteljicah.

Kaj pa so Slovenci počeli na Poljskem?

V času obiska Krakova so dijaki z GCC dodobra raziskali to zgodovinsko mesto in življenje Ane Celjske na Poljskem dvoru, se seznanili s kruto usodo judovskega prebivalstva v času II. svetovne vojne – obiskali židovsko četrt Kazimierz, Schindlerjevo tovarno in koncentracijsko taborišče Auschwitz, solni rudnik Wieliczka, obiskovali pouk z gostitelji in se spoznavali s poljsko kulinariko in kulturo.

1 Komentar

  1. Pingback: IZMENJAVA SKOZI OČI DIJAKOV | Sledko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja