MEPI vikend na GCC

Program MEPI (Mednarodno priznanje za mlade – Duke of Edinburgh International Award) je na Celjsko in Štajersko prišel v lanskem šolskem letu, ko so ga začele v svoje delovne načrte sistematično uvajati Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje (SŠSMM), Srednja zdravstvena šola (SZŠ) in Gimnazija Celje – Center (GCC), v letošnjem letu pa se jim je aktivno pridružila še III. osnovna šola Celje. Pri programu sta sodelovala tudi mentorja iz Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Gorenje. Gre za univerzalen, svetovno priznani mladinski program, ki mladim med 14. in 25. letom omogoča, da v svojem prostem času, v okviru neformalnega učenja, z aktivno udeležbo na različnih področjih (prostovoljstvo, veščine, šport in odprava), odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale.

Minuli konec tedna (15. – 16. 1.) so vse sodelujoče šole iz Celja na Gimnaziji Celje – Center pripravile skupne priprave celjskih Mepijevk in Mepijevcev. Skupno 63 osnovno- in srednješolcev (45 z GCC, 4 s SŠSMM, 8 z SZŠ in 6 brončkov s III. OŠ) se je skupaj z mentorji pripravljalo na izzive bronaste in srebrne stopnje programa, ki se vsakič znova zaključi z odpravo, kjer morajo mladi izkazati poznavanje in obvladovanje orientacije z uporabo kompasa, načrtovanja poti in hoje po opisani poti, prve pomoči, skupinskega dela in dinamike ter seveda tudi priprav toplega obroka in pravilnega ravnanja z opremo za kuhanje. Tako je bil zasnovan tudi pripravljalni vikend, zlasti pa je bila zanimiva noč, ki so jo mladi skupaj z mentorji preživeli kar na šoli in večerne ure izkoristili za igre, kjer so se urili v skupinski dinamiki in timskem delu.

Program MEPI, ki mlade spodbuja k vsestranskemu razvoju v aktivne, odgovorne in zadovoljne ljudi,  tako tudi v Celju postaja izjemna dopolnitev rednega šolskega dela in dejavnost, ki učencem in dijakom zelo konkretno ponudi znanja in kompetence, ki so še kako pomembne za soočanje z vedno novimi izzivi profesionalnega in osebnega življenja. Tudi v okviru slovenskega MEPIja so celjske šole, zlasti pa GCC, kjer je program navdušil veliko število dijakov, v zelo kratkem času naredile izjemen napredek in za uspešno uvajanje programa, si je Gimnazija Celje – Center v lanskem letu prislužila tudi posebno priznanje Urada MEPI za Slovenijo.

O vtisih je Sledko povrašal tudi novopečeno mepijevko Niko Pinter iz 1. c.

“V petek smo se dijaki treh najboljših srednjih šol (GCC, Srednja Zdravstvena šola Celje, Medijska šola Celje) in III. osnovne šole ob 15.00 zbrali na GCC, pripravljeni, da preživimo dva dneva na MEPI pripravah.
Ker dijaki prihajamo iz različnih šol, se med seboj seveda nismo poznali, zato so naši razigrani mentorji predlagali igrico spoznavanja. Po druženju ob hrani smo se razdelili v dve skupini. Prva je imela orientacijo, kjer smo se naučili izjemno koristnih stvari (kako se posname selfie!), merili smo azimute in se sredi mesta sploh nismo izgubili. Druga skupina pa je medtem v toplih šolskih prostorih spoznavala veščine prve pomoči. Ker pa nismo imeli ”Ančke”, se je edini fant v skupini javil, da bo nadomestil mankajoči pripomoček. Večerjo smo si dijaki pripravili sami. Nekateri smo na rondoju za šolo kuhali špagete, drugi so pekli palačinke, tretji so se zadovoljili z juho. V telovadnici smo si pripravili prostor za spanje in se do poznih nočnih ur smejali ob družabnih igrah. Večina je po napornem dnevu zatisnila oči vsaj za nekaj ur. Naslenje jutro smo morali zgodaj vstati (saj veste: “Rana ura, zlata ura”) in se podali za novimi MEPI izzivi. Za začetek smo pospravili telovadnico, se uredili in si pripravili okusen zajtrk. Čisto nenaspani smo se nato ponovno razdelili v skupini, kjer smo zamenjali dejavnosti. Ker smo se v kuhanju že dovolj dokazali, smo za kosilo naročili pico. Priprave smo končali z evalvacijo.
MEPI že sam po sebi povezuje mlade in jih uči nekaj novega, na teh pripravah pa smo se dijaki med seboj še bolj povezali in naučili pomembnih stvari za našo pustolovsko odpravo, ki se jo bomo udeležili v aprilu.”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja