MEPI odkriva Lake District

Konec julija se je skupina MEPI-jevcev z Gimnazije Celje – Center, ki si je nadela ime 7 malih slončkov, uspešno opravila zlato kvalifikacijsko odpravo v Veliki Britaniji, ki jih je privedla še korak bližje opravljeni zlati stopnji Mednarodnega priznanja za mlade.
Program MEPI, ki letos v Sloveniji prazuje 20-letnico delovanja, na Gimnaziji Celje – Center izvajamo že 3 leto. Program, ki je pod pokroviteljstvom princa Philipa nastal leta 1956 kot The Duke of Edinburgh’s Award, združuje mlade po celem svetu, ki želijo preizkusiti same sebe, pridobiti nove izkušnje in znanja ter spoznati podobno misleče sovrstnike. Na GCC program izvajamo na vseh treh stopnjah – bronasti, srebrni in zlati. Prva skupina zlatnikov se je med poletni počitnicami odpravila na svoj največji izziv od sedaj. Po uspešno zaključeni poskusni pustolovski odpravi na področju Kamniško-Savinjskih Alp so si za glavno odpravo izbrali domovino MEPI-ja, Veliko Britanijo, kjer so med 29. 7. in 1. 8. uspešno opravili glavno zlato odpravo in so zdaj še korak bližje uspešnemu zaključku zlate stopnje. Do tega jih ločijo še zaključene aktivnosti na področju športa, prostovoljstva in veščin ter uspešno opravljen Projekt neznani prijatelj.

 

 
V sredo, 26. julija, je skupina 7 Mepi-jevcev in treh mentorjev, prof. Marjete Brežnik, koordinatorice MEPI-ja na GCC, prof. Otmarja Uranjeka in ocenjevalca g. Aleksandra Verhovška, ravnatelja III. OŠ Celje, pričela z njihovo poletno dogodivščino. V jutranjih urah jih je letalo z ljubljanskega letališča popeljalo do Manchestera. Po kratkem postanku so pot do Carlisla, mesteca severno od Manchestra, nadaljevali z vlakom. Dva dneva, ki sta Mepi-jevce ločila do začetka odprave, so preživeli precej aktivno v duhu priprav. Preverili so svojo pot, zemljevide, obrazce, prevzeli so opremo, ki jim jo je posodil nacionalni urad Mepi-ja v VB (Duke of Edinburgh’s Award), vadili postavljanje šotora, nakupili hrano in spakirali svoje ogromne nahrbtnike.
V soboto zjutraj so pričeli z odpravo. Njihova pot se je pričela (in končala) v mestecu Keswick, potekala pa je po čudovitem nacionalnem parku Lake District. Kljub naporu, nekaj težavam, bolečinam in žuljem so bili Mepi-jevci nagrajeni s čudovito pokrajino in neverjetnimi razgledi. Več o sami odpravi in prvih vtisih po njej si lahko preberete TUKAJ.
Odpravi je sledil obvezen dan počitka, v katerem so uredili še ostale formalnosti odprave – poročanje, pisanje poročil in ocen, preostala dva dni pa so porabili še za turistične oglede. V četrtek, 3. 8., so si ogledali mesto Edinburg, kjer so spoznavali zanimivo škotsko kulinariko, obiskali Škotski nacionalni muzej in uživali v umetniškem vzdušju festivala, ki je v času njihovega obiska potekal v mestu. V petek, 4. 8., pa so raziskovali mestece Carlisle, kjer so bivali tudi v dneh po odpravi. Obiskali so grad, katedralo, poskusili kavo v številnih kavarnicah in seveda nakupili spominke. V soboto se je po izjemno zanimivih 10 dneh v Veliki Britaniji njihova dogodivščina počasi zaključila. Najprej vožnja z vlakom, nato let iz Manchestra do Ljubljane in vožnja domov.

 

 

 

Naša prva zlata kvalifikacijska odprava je potekala v tujini in sicer v srčiki Mepija, v Angliji, na področju prekrasnega nacionalnega parka Lake District. Neverjetna izkušnja, z neverjetno skupino sedmih “slončkov” in neverjetno ekipo mentorjev in ocenjevalcev! Bilo je res zahtevno, v vseh pogledih a hkrati nepozabno. Verjamem, da so mepijevci res pridobili ogromno izkušenj za življenje in potrditev, da zmorejo več kot si mislijo, seveda v ekipnem duhu!

– prof. Marjeta Brežnik, koordinatorica MEPI-ja na GCC

 

 

Zlata pustolovska odprava pa MEPI-jevcem ni predstavljala dodatnega izziva le zaradi nepoznanega terena in zahtevnosti poti, a tudi zaradi vsega dodatnega načrtovanja in zbiranja sredstev, ki sta bila potrebna za uspešno izvedbo odprave.

 

 

 

 

MEPIJ-jevci se želijo najlepše zahvaliti vsem sponzorjem, ki so podprli njihovo odpravo in brez katerih ta ne bi bila mogoča. To so: Instalacije Razgoršek s.p., Andreja Krulec s.p., Modul d.o.o., Kramer d.o.o., Bastl – Reduktor d.o.o., Jomi Trade d.o.o., Simbio d.o.o., Pišek – Vitli Krpan d.o.o., Jagros d.o.o., MOS Servis d.o.o., Novem car interior design d.o.o., Občina Radeče, Občina Žalec, Občina Vojnik, Veterina Mozirje d.o.o., Podoba d.o.o. Steklarna Rogaška d.o.o., Radeče papir nova d.o.o.

Ekipa zlatnikov še vedno zbira sredstva. Če želite tudi vi postati njihov podpornik, vas vabimo k branju dopisa, kjer najdete vse potrebne informacije.

 

Ekipi 7 malih slončkov čestitamo za uspešno opravljeno odpravo in želimo, da čim prej uspešno zaključijo še zadnjo – zlato stopnjo Mednarodnega priznanje za mlade.
V prihodnjem tednu se bodo na glavno odpravo odpravili tudi srebrniki z GCC. Tudi njim želimo uspešno 3-dnevno odpravo na Pohorju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja