MEDNARODNI GCC

FINSKA, IRSKA IN AVSTRIJA ZA ZAČETEK ŠOLSKEGA LETA
Tri izmenjave programa Erasmus + so uvedle pestro mednarodno dogajanje na Gimnaziji Celje – Center

Gimnazija Celje – Center (GCC), ki z več kot 1000 dijaki in zaposlenimi sodi med največje šole na Celjskem, je ponosna nosilka akreditacij Erasmus + za splošno in poklicno-strokovno izobraževanje v programskem obdobju 2021-2027. Mednarodna dejavnost predstavlja pomemben del identitete te šole in ob možnostih, ki jih šolstvu Evropska unija ponuja s programom Erasmus +, na GCC vodijo tudi projekt Srečevanja, ki je namenjen spodbujanju medkulturnega dialoga in aktivnega državljanstva dijakov in učiteljev, na šoli, kjer se lahko dijaki učijo kitajščine kot 3. tujega jezika, pa deluje tudi ena izmed petih Konfucijevih učilnic v naši državi. V tem šolskem letu bo na GCC poučevala tudi kitajska učiteljica Wang Shiqi. Za delo na področju internacionalizacije je GCC prejela tudi dve visoki nagradi – Jabolko kakovosti nacionalne agencije CMEPIUS in nagrado za inovativno poučevanje Evropske komisije.

Tudi v šolskem letu 2022/2023 na GCC napovedujejo pestro mednarodno dogajanje, ki se je začelo že avgusta. Med 14. in 20. 8. sta se profesorici Marjana Turnšek in Tina Gorenšek udeležili mednarodnega srečanja učiteljev nemščine na Dunaju, med 21. in 28. 8. pa sta profesorici Mateja Glušič Lenarčič in Doroteja Borovnik obiskali irsko prestolnico Dublin, kjer sta se udeležili seminarja na temo projektnega učenja in metode CLIL ter spoznavali irski šolski sistem. 27. 8. je na dvotedensko prakso v vrtce na Finskem odpotovalo 6 dijakinj in dijakov programa predšolska vzgoja. Tokrat so izbrali podeželske vrtce v finskem okraju, ki slovi po medu – Akaa. Četudi je finski šolski sistem je zgled večini sveta je ena glavnih ugotovitev dijakov ta, da imamo v Sloveniji predšolsko vzgojo urejeno na enaki ravni. Izpostavili pa so individualno načrtovanje dela za vsakega otroka posebej, kamor so vključeni tudi starši in otrok, veliko gibanja na prostem s poudarkom na gozdni pedagogiki ter sproščeno vzdušje, ki je rezultat manjših skupin, prostornih igralnic ter večjega števila strokovnih delavcev na skupino.

V prvih dveh mesecih šolskega leta, ko GCC praznuje tudi visoki jubilej – 110-letnico izgradnje mogočnega secesijskega poslopja šole, bodo dijaki in profesorji odpotovali še na mobilnosti na Islandijo, pa v Bolgarijo na sklepno srečanje partnerjev strateškega projekta YESSS, ki je namenjen spodbujanju podjetnosti v srednjih šolah in ga koordinirajo na GCC, pa na partnersko srečanje projekta PROTECT v Rim. Ta je namenjen uporabi metode Edularp v šolskem prostoru. Pripravljajo tudi dve septembrski dijaški mobilnosti v Estonijo in na Švedsko, na GCC pa bodo gostili tudi učitelje in dijake iz Poljske, Srbije in Romunije, v začetku oktobra pa tudi pripravljalni sestanek za nov strateški projekt na temo trajnostnega razvoja in zelenega prehoda, ki ga načrtujejo v sodelovanju s partnerskimi šolami iz Nemčije, Bolgarije, Španije in Srbije.

PRILOGA: Fotografije z Dunaja, Irske in Finske (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja