Mednarodni Dan znanosti na GCC

Na Gimnaziji Celje – Center bodo 4. 12. ob svetovnem dnevu znanosti za mir in razvoj gostili več kot 300 mladih iz Slovenije in tujine, osrednji gost prireditve bo dr. Samo Kralj, vodilna tema pa svetloba.

S projektom Veselje do znanosti na Gimnaziji Celje – Center že sedem let zapored v okviru Unesco dejavnosti poudarjajo pomen znanosti, raziskovanja in inovacij za boljšo prihodnost naše države in celega sveta. Osrednja prireditev bo letošnje leto v četrtek, 4. 12., ob 12. uri v športni dvorani GCC, kjer se bo na plenarnem eksperimentu mlademu občinstvu predstavil svetovno znani slovenski fizik dr. Samo Kralj z mariborske Fakultete za naravoslovje in matematiko. Po uvodnem delu se bo več kot 250 osnovnošolcev ter dijaki GCC in njihovi mednarodni gostje – gimnazijci iz srbskega Kruševca, slovenske gimnazije iz Celovca ter italijanske gimnazije Antonio Sema iz Pirana, odpravilo po več kot 10 delavnicah, kjer bodo eksperimentirali skupaj z mentorji in starejšimi kolegi. Rdeča nit letošnjih delavnic bodo kristali in svetloba.

Veselje do znanosti 2013 (1)“Leto 2014 je mednarodno leto kristalografije, leto 2015 pa mednarodno leto svetlobe in tako tudi ni naključje, da si je Gimnazija Celje – Center za osrednjo temo celotnega letošnjega šolskega leta izbrala geslo Znanje – svetloba prihodnosti in to je tudi tema letošnjega dneva znanosti” je povedala mentorica Unesco dejavnosti prof. Marjana Turnšekravnatelj GCC prof. Gregor Deleja pa je pojasnil tudi odločitev za organizacijo prireditve, ki je v letošnjem letu močno prerasla šolski in lokalni okvir: “Na šoli se dobro zavedamo, da se ne učimo le zato, da bi vedeli, temveč tudi za to, da bi svoje znanje znali koristno uporabiti. Medgeneracijsko povezovanje in sodelovanje prispeva k učinkoviti in kakovostni promociji znanosti, ki na tak način postaja bolj razumljiva, hkrati pa pri mladih veča željo po inovativnosti. Kljub zaostrovanju razmer na področju financiranja šolstva smo s kolegi učitelji in partnerji iz tujine trdno odločeni, da je tovrstno delo ključ za trajnostno in celovito vzgojo naših mladih generacij, tako da bomo naredili vse, da razvoj tovrstnih projektov zagotovimo tudi v prihodnosti.”

V preteklih letih so na GCC že gostili mag. Tomaža Ogrina z Inštituta Jožef Štefan, prof. dr. Gorazda Planinšiča s Fakultete za matematiko in fiziko, prof. dr. Ivana Lebana s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, eksperimente je izvajal tudi že dr. Miha Kos iz Hiše eksperimentov. Drugi del prireditve že tradicionalno pripravljajo dijaki in mentorji z GCC ter mentorji z gostujočih osnovnih in srednjih šol. Tudi tokrat so na programu številni zanimivi poskusi s področja fizike, kemije in biologije. Prireditev bo tudi v znamenju začetka novega mednarodnega projekta s področja znanosti in ekologije “Odpadek = energija” v okviru programa MladiNAokolje, ki nastaja v sodelovanju med GCC in Gimnazijo Kruševac.Veselje do znanosti 2013 (3)

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja