Mednarodni dan žena

Danes, 8. 3., praznujemo mednarodni dan žena. Sledkove novinarke smo se odločile, da vam ob tem dnevu na kratko predstavimo zgodovino tega praznika.

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga praznujemo že od 8. marca 1917. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk, praznujejo pa ga predvsem v bivših komunističnih in socialističnih državah.
Zgodovina praznika sega vse nazaj do marca leta 1857, ko so delavke zaposlene v tovarnah v New Yorku zaradi slabih delavnih pogojev organizirale protest, dve leti kasneje pa so ustanovile sindikat, da bi se tako lahko vsaj poskušale zavarovati in si izboriti nekaj osnovnih pravic na delovnem mestu. Osmega marca 1908 se je na ulicah New Yorka zbralo okoli 15 000 žensk, ki so zahtevale boljše pogoje, višje plače in volilno pravico. Njihov slogan se je glasil »Kruh in vrtnice«, pri čemer je kruh pomenil ekonomsko varnost, vrtnice pa boljšo kvaliteto življenja. V maju je socialistična stranka Amerike razglasila zadnjo nedeljo v mesecu februarja, za državni praznik žensk, a kasneje leta 1910 je nemška feministka Clara Zetkin predlagala priznanje mednarodnega praznika žensk. Njen predlog je bil sprejet in Dan žena so namenili počastitvi boju za ženske pravice, vključno z volilno pravico.
Kljub temu, da je bil njen predlog sprejet pa še vedno niso izbrali datuma do leta 1917, ko so ženske v Rusiji ponovno pričele s protestom, zaradi čigar je bil car prisiljen k odstopu, začasna vlada pa je ženskam le odobrila volilno pravico. To se je zgodilo 23. februarja po julijanskem koledarju, ki je takrat še veljal v Rusiji. Na gregorijanskem koledarju pa je ta dan označeval 8. marec.
Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk. Prvi zagovornik žensk v Sloveniji je bila Slovenska Ljudska stranka, ki je že 15. maja 1920 uvedla splošno volilno pravico za vse nad starostjo 21 let, a je leta 1921 Beograd odpravil splošno volilno pravico, zaradi česar posledično se je SLS začela zavzemati za uvedbo splošne volilne pravice, ki so jo ženske dokončno dobile leta 1945.
Torej Dan žena, je praznik namenjen počastitvi žensk, njihovih dosežkov ter boja za enakopravnost. Ženstveni del prebivalstva je lahko na ta dan še posebej ponosen nase, saj so ženske s trdim delom, garanjem ter protesti skozi velik del zgodovine prišle do boljših pogojev za življenje in do družbene enakopravnosti z namenom, da bi današnjim generacijam deklet bilo življenje bolj ugodno in napram moškim enakovredno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja