MEDNARODNI DAN STRPNOSTI (16. 11. ) IN VABILO NA DELAVNICO

Tako kot vsako leto tudi letos na naši šoli obeležujemo mednarodni dan strpnosti, ki ga je leta 1995 z deklaracijo o načelih strpnosti sprejela Generalna skupščina OZN. Med drugim ga obeležimo s projektom Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo Izobraževalnega centra Eksena, letos pa bo potekala tudi delavnica Z drugimi ravnaj tako, kot si želiš, da bi drugi ravnali s tabo.

Na teoretično-praktični delavnici, katere koordinatorka je prof. Tanja Tratenšek, boste spoznali pomen strpnosti, prepoznavali različne oblike nestrpnosti, kako deluje, kakšne posledice povzroča, in še poglobili védenje o pomenu strpnosti. O tematiki bomo spregovorili tudi ob izbranem odlomku iz odličnega mladinskega romana Eleanor & Park (Rainbow Rowell).

Delavnica bo v TOREK, 16. novembra, z začetkom ob 11.35 (do predvidoma 12.30) v šolski knjižnici.
Vaš izostanek od pouka je opravičen, če nimate napovedanega pisnega ali ustnega ocenjevanja. Svojo odsotnost od pouka pa, prosim, sporočite tudi vašim profesorjem.

V okviru projekta poteka tudi ?literarni natečaj ?, na katerem boste lahko sodelovali s prozo in poezijo.
Prijave na delavnic (do 12. 11. ) na povezavi:
https://docs.google.com/forms/d/1tNJYiHjwOIje3qMOFWbqf2A7MyQD_F2vIxC-op6V-Xc/edit

KAKO OBELEŽITI TA DAN še na drugačen način:

  1. Preberite o različnih kulturah. Branje o različnih kulturah ali narodnostih je eden najboljših načinov, kako pomagati razbiti svoje nestrpnosti, za katere morda niti ne veste, da jih imate. Če želite proslaviti strpnost, se boste morda morali najprej zavedati lastnih nestrpnosti.
  2. Prisluhnite ljudem, ki imajo drugačna stališča. Poslušanje drugih je odličen način, da odprete novo perspektivo. Toleranco in strpnost lahko prepoznamo le, če poslušamo tiste, ki so zaradi nestrpnosti že trpeli.
  3. Sodelujte na dogodkih spomina ali zagovorništva. Če želite resnično pomagati pri praznovanju mednarodnega dne strpnosti, je najbolje, da se udeležite raznih dogodkov in predavanj.

Članek pa lahko zaključimo s citatom vsestranske ameriške pisateljice, politične aktivistke in predavateljice Helen Keller: “Najvišji rezultat izobrazbe je strpnost.”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja