Mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min

Ustanova za krepitev človekove varnosti (ITF) je humanitarna, neprofitna organizacija, ki jo je slovenska vlada ustanovila marca 1998. Prvotni namen organizacije je bila pomoč Bosni in Hercegovini pri protiminskih dejavnostih, izvajanju mirovnega sporazuma in obnovitvi države po vojnem opustošenju, ki je državo prizadelo zaradi razpada Jugoslavije.

Na podlagi uspeha in vse večjega števila kriznih območij se je delovanje ITF razširilo tudi na številne države Bližnjega vzhoda, osrednje Azije, Afrike, Kavkaza in Latinske Amerike. Med širjenjem po svetu je ITF razširil tudi spekter svojega delovanja. Danes organizacija skrbi za razminiranje minskih polj, pomoč žrtvam min, izobraževanje in ozaveščanje o nevarnosti min, varovanje in upravljanje z zalogami streliva, uničevanje konvencionalnega orožja, ponovno izgradnjo življenja civilistov na vojnih območjih.

Mina je naprava, postavljena pod površje tal, katere namen je, da ob navzočnosti osebe ali vozila eksplodira. Prvič so bile uporabljene leta 1880 in so največjo uporabo doživele med drugo svetovno vojno. Ocenjuje se, da je bilo od začetka prve svetovne vojne do danes položenih okoli 400 milijonov protipehotnih min. Z Ottawsko konvencijo so sicer uporabo min in podobnega konvencionalnega orožja prepovedali, a zaradi 110 milijonov neaktiviranih kosov, ki še vedno ležijo zakopani v tleh, vsako leto zabeležimo več kot tri tisoč žrtev po celem svetu.

Največjo žrtev predstavljajo otroci, ki se ne zavedajo nevarnosti in se pogosto zatekajo na območja, ki so minsko onesnažena. To se dogaja predvsem našim vrstnikom v Kolumbiji, Afganistanu, Kambodži, Iraku, med najnevarnejše države pa sodita Hrvaška ter Bosna in Hercegovina.

Do sedaj so člani ITF zbrali 400.751.000 ameriških dolarjev donacij,  očistili kar 135 milijonov kvadratnih metrov ozemlja, onesnaženega z minami, o nevarnosti neeksplodiranih ubojnih sredstev podučili 440.000 oseb, rehabilitirali 1.251 žrtev, usposobili 1.050 strokovnjakov ter uničili 830.280 kosov orožja po vsem svetu.

Z namenom ozaveščanja bomo na hodnikih naše gimnazije jutri, 4. aprila, ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o nevarnosti min postavili simbolično minsko polje, ki naj nas spominja na žrtve nesmiselnih spopadov in opominja, da se grozote vojn ne bi nikdar več ponovile. Poleg minskega polja bo stal tudi prazen pano, na katerega zapišite svoje misli o nestrinjanju z uporabo min, ki ga bomo nato poslali organizaciji ITF.

Dragi Centraši, pozivamo vas, da si v znamenje solidarnosti in nasprotovanja z minami jutri zavihamo eno hlačnico, se slikamo in sliko objavi na socialnih omrežjih s hashtagom #PosodiSvojoNogo ter tako pomagamo organizaciji ITF, ki bo za vsak hashtag od donatorjev prejela en evro za rehabilitacijo žrtev.

Posodimo svojo nogo tistemu, ki jo je z napačnim korakom izgubil!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja