MAJHNI KORAKI ZA VELIKE JUNAKE

Veliki predpočitniški dobrodelni koncert Gimnazije Celje – Center bo letos potekal 20. 10., celoten izkupiček humanitarne akcije pa tokrat namenjajo junakom 3. nadstropja

Že štirinajsto leto zapored bosta Dijaška skupnost Gimnazije Celje – Center (GCC) in Društvo GCC v tednu pred jesenskimi počitnicami pripravila dobrodelni koncert, zbrana sredstva pa so tokrat namenjena otrokom, ki so zboleli za rakom in njihovim družinam. S koncertom se na GCC ne nadaljuje le teden solidarnosti, ampak se z njim tradicionalno začenjajo tudi druge dobrodelne in prostovoljske akcije, ki jih bodo dijaki in mentorji pripravili v tem šolskem letu. V duhu aktualnih razmer si bodo letošnji koncert, ki bo v sredo, 20. 10., v športni dvorani GCC v dveh izvedbah ogledali le dijaki in učitelji GCC, ki bodo oblikovali tudi program koncerta. Nastopile bodo šolske zasedbe LPS, ki povezuje sedanje in nekdanje dijake, The Šlagers z vokalnimi solisti in učiteljska zasedba GCC kvintet. Šolski filmski krožek bo koncert posnel, uredil in med počitnicami objavil tudi na socialnih omrežjih šole, tako da bo v tej obliki dostopen širši javnosti.

Dobrodelni koncert, ki so ga organizatorji 4. c-razred naslovili Majhni koraki VELIKI JUNAKI, bo tudi osrednji dogodek tedna solidarnosti, ki bo na GCC letos mineval v duhu teme šolskega leta Sobivanje. Koncert tudi letos predstavlja eno največjih mladinskih humanitarnih akcij na Celjskem in bo tudi tokrat sproščen in razmišljujoč uvod v jesenske počitnice. Sredstva, ki jih zbirajo dijaki, učitelji in pokrovitelji, bodo letos namenjena Junakom 3. nadstropja, društvu, ki pomaga otrokom, ki so zboleli za rakom in njihovim družinam iz območja cele Slovenije.  Za ustanovitev društva so se odločili starši otrok, ki so se zdravili na hemato-onkološkem oddelku pediatrične bolnišnice. Ker so stroški zdravljenja oziroma nadaljnje, zunanje oskrbe zelo dragi in jih zavarovalnica ponavadi ne krije v celoti, se starši pogosto srečujejo s finančnimi težavami. Poleg finančne podpore društvo nudi tudi psihološko in socialno pomoč, pomoč v obliki informacij, iščejo pa tudi možnosti izboljšav zdravljenja za vse otroke.Ker koncert ne bo odprt za širšo javnost, lahko vsi, ki želijo, prispevke nakažejo na transakcijski račun soorganizatorja koncerta – Društvo za povezovanje učiteljev, dijakov in prijateljev Gimnazije Celje – Center, Kosovelova ulica 1, 3000 Celje, št. računa: SI56 0510 0801 5331 133, sklic: SI00 2991, namen: donacija za junake.

Tradicionalni dobrodelni koncert GCC je že več kot desetletje pomemben del utripa na šoli, ki se ponaša z nazivom Slovenske filantropije Junaki našega časa in kjer je solidarnost med mladimi trdna in zakoreninjena vrednota. V preteklih letih so sedanji, nekdanji dijaki in učitelji ter gostje in pokrovitelji s koncerti zbrali že več kot 70.000 EUR. Pomagali so žrtvam naravnih in prometnih  nesreč ter mnogim vrstnikom in njihovim družinam, ki so se spopadali s hudo socialno stisko ali zdravstvenimi težavami. Ob tej pa na šoli vsako leto potekajo tudi druge humanitarne akcije, zelo razvejano pa je tudi prostovoljno delo.

»Za naš razred je organizacija jesenskega dobrodelnega koncerta GCC izjemna čast, saj nadaljujemo štirinajstletno tradicijo akcij, ki so od samega začetka plod dijaškega dela. Kljub temu, da čas trenutno ni namenjen množičnim dogodkom, se še bolj trudimo, da bi pri naših vrstnikih ozavestili pomen solidarnosti in empatije ter da bi skupaj ugotovili, da največ štejejo koraki, ki jih delamo skupaj. Četudi so majhni želijo priti daleč in v skupini donijo mogočno«, razlaga Nina Perko, predstavnica letošnjih organizatorjev koncerta.

»Hude ujme v naši regiji pred dobrim desetletjem so spodbudile takratni 4. c, da je na Dijaški skupnosti predstavil idejo o dobrodelnem koncertu. Ta je sedaj nepogrešljivi del humanitarnih akcij na šoli in nanj smo zelo ponosni saj aktivno povezuje šolo in lokalno okolje. S koncertom krepimo tudi zavedanje o tem, da lahko pomaga prav vsak in da je namen še vedno pomembnejši od višine prispevka« pove profesorica Marjana Turnšek, mentorica dijaške skupnosti.  

Ravnatelj GCC prof. Gregor Deleja, ki že od vsega začetka sodeluje pri organizaciji jesenskih dobrodelnih koncertov na šoli, poudarja pomen tovrstnega delovanja in možnosti, ki jih mora šolski prostor omogočati za spontano odzivanje na dogajanje v družbi. »Vsako leto znova, ko se seznanjamo z dijaškimi prostovoljskimi akcijami in pobudami, ki jih izvajajo pod okriljem šole, si rečemo, da se nam ob mladini s tako izraženim čutom za sočloveka, ni potrebno bati za prihodnost naše družbe. Ponosni smo nanje in upam, da bodo njihovi koraki glasno odmevali in v te človečnosti nenaklonjene čase vnašali upanje in svetlobo, da temeljne vrednote, ki so osnovno vezivo naše družbe, vendarle zopet prevladajo.«

GCC se tudi kot članica mreže Unesco ASPnet pri svojem delu trudi poudarjati tiste vrednote, ki so zlasti v aktualni družbeno-političnih razmerah vsak dan znova postavljene pred preizkušnjo. Šola se lahko sicer pohvali tudi z zelo dejavnim Šolskim skladom, ki ga vodijo starši, aktivno tutorsko in prostovoljsko mrežo, z večletnim sodelovanjem pri nacionalni akciji Anina zvezdica, sodelovanjem pri celoletni dobrodelni akciji #misijaČLOVEK, dijaki pa sodelujejo tudi pri ekoakcijah, zbirajo star papir, tonerje in zamaške, vodijo izmenjevalnico oblačil, akcijo Podari knjigo in učbenik, tutorsko mrežo ter se z različnimi projekti odzivajo na sprotne problematike v lokalnem okolju in svetu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja