Majevski konec sveta včeraj tudi na GCC

Čeprav naj bi bilo včeraj ob 7.00 uri zjutraj konec sveta, smo še vsi veselo živi. Tako se je na včerajšnji dan po drugi uri na naši GCC zgodilo zanimivo predavanje o civilizaciji, ki nas je pošteno prestrašila – Majih. Pripravila ga je prof. Majda Kamenšek Gajšek in nam predstavila majevski način življenja, njihove templje in piramide, naravo v kateri so in še živijo danes ter njihovo kulturno zapuščino. Popeljala nas je skozi slike s svojega potovanja po območju, kjer so živeli Maji in vmes povedala tudi kakšno duhovito prigodo, kot smo od nje že vajeni. Seveda je bilo govor tudi o koncu sveta, ki nam ga je pa gospa profesor pojasnila. Po majevskem verovanju bi se naj včeraj začel cikel dobrega (upamo, da se tega zavedajo tudi naši politiki), pod pogojem da se bo staro (zlo) uničilo. Na tem mestu nam je zaupala, da so tudi Maji kamenjali parlament, saj ni deloval, kot so si želeli oz. zamislili.

Naučili smo se tudi nekaj o Aztekih in ljudstvu, ki se imenuje Tisti, ki hodijo za bogovi, po katerih so se Maji zgledovali. Pojasnila nam je majevski način štetja, vse od številk pa do dni in mesecev, njihovo kmetijstvo ter šport. Zanimivo je, da so ne le poražence, temveč tudi zmagovalce vsakoletnih iger z žogo žrtvovali.

Predavanje je bilo zanimivo in ene ure je bilo konec kot bi mignil. Vsi smo odšli nazaj v učilnice (nekateri pa na malico) polni novega znanja o civilizaciji, ki je postala znana tako zaradi njene krutosti kot inteligence in številnih skrivnosti, ki jih skriva.

[nggallery id=16]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja