Maja Ciglar: Nemčija VS Slovenija

Maja Ciglar  je to šolsko leto preživela na izmenjavi v Nemčiji. Kaj je tam počela, si lahko preberete tukaj. Tokrat pa nas je zanimalo, kakšni so njeni prvi vtisi po prihodu domov, kakšne so razlike med Slovenijo in Nemčijo, predvsem  tiste v šolskem sistemu. 

Maja, dobrodošla nazaj! 🙂 Kakšni so prvi vtisi po prihodu nazaj v Slovenijo?
Vroče je! In sončno. Zadnjih nekaj tednov je v Nemčiji kar naprej deževalo, temperature so mogoče enkrat presegle 30 stopinj. Zdaj se mi Celje zdi res tiho in majhno.

Kaj si najbolj pogrešala?
Morda se sliši čudno, vendar sem pogrešala govoriti slovensko. In poslušati slovenščino na radiu in televiziji. Zagotovo pa mojega bratca in prijatelje.

Kaj boš najbolj pogrešala iz Nemčije?
Prevozni sistem! No, mogoče ne najbolj … To so še vedno prijatelji in družina gostiteljica, vendar pogrešam Aachen.

Katere so glavne razlike med obema šolskima sistemoma? Prednosti in slabosti obeh?
V Nemčiji se šolajo eno leto manj kot mi, za kar ne vem, ali je to prednost ali slabost? Odvisno od osebe, najbrž. Poleg tega si lahko večinoma sami izbirajo predmete, kar je super. Niso pisno ocenjeni pri vseh predmetih, kar je tudi super. Ustno ocenjevanje sploh ne obstaja, saj oceno pridobiš glede na sodelovanje pri pouku. Jap, šole so tam res super. Seveda pa tudi niso tako zahtevne za nemške učence kot slovenski sistem za nas (kar pa morda ni tako slabo). Osebno seveda nisem imela privilegija, preprosto ne pisati testov za cel kup predmetov, ker sem potrebovala ocene, vendar sem videla pri drugih, kako jim je dodatni prosti čas koristil.

V čem se po tvojem mnenju nemški dijaki najbolj razlikujejo od slovenskih?
Tu se morda lahko motim, vendar se mi zdi, da šola ni tako zelo pomemben del njihovega vsakdana, kot je pri nas. Mislim, še vedno je pomembna, vendar zagotovo ni tako stresna kot slovenska šola, tako da se tudi njihovo celotno življenje ne vrti samo okrog šole. Seveda, je to tudi izjemno odvisno od posameznika, vendar se mi zdi, da v večini niso bili pod stresom, kot so številni slovenski dijaki.

Katere so prednosti nemškega šolskega sistema, ki bi jih morali vpeljati tudi pri nas?
Zagotovo večja možnost vplivanja na izbor lastnih predmetov ter pa nadomestitev ustnega ocenjevanja z ocenjevanjem sodelovanja pri pouku.

Kako bi povzela celotno leto, ki si ga preživela v Nemčiji?
Ummmm … Kako naj opišem celo leto na kratko? No, zagotovo je bilo zanimivo in poučno, drugače pa je potekalo kot vsako leto – s svojim deležem slabega in tudi veliko, veliko dobrega in novega. Bilo je precej zahtevno na začetku, ko pa sem se počasi le privadila, je tudi lepo steklo.

Katere obveznosti te čakajo zdaj, ko si nazaj doma?
Učenje! Imam še nekaj izpitov, predvsem slovenščino, ki je v Nemčiji seveda nisem imela, ter še nekaj drugih predmetov. Tako zame šolsko leto še zagotovo ni končano.

Kaj je takega, kar si se naučila v Nemčiji, pa se v Sloveniji ne bi?
Nemščine? Ne, šala. Najbrž bi se jo tudi tu pri pouku nemščine. V redu, slaba šala. Zagotovo sem malce bolj samostojna in samozavestna. Naučila sem se nekaj novih iger s kartami, za katere dvomim, da jih poznamo v Sloveniji, ter kako se jezdi islandske ponije.

Hvala Maji za odgovore. Želimo ji, da bi čim bolje opravila in nadoknadila zamujene izpite ter se zopet privadila na slovensko življenje. Se vidimo septembra! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja