Mačke ali psi, to je zdaj vprašanje.

Ljudje se že desetletja prerekamo o tem, katero žival izbrati, da bo najbolj primerna za naš dom. Odločamo se med onimi, ki so malo bolj puhaste, in tistimi, ki so tudi sluzaste. Zbiramo med pajki ali glodavci, tu pa tam se pojavijo še plazilci, ki jim družbo delajo majhni leteči vretenčarji, predvsem kakšne mini tropske papige. Veliko živali, ki sem jih pravkar naštela večinoma domuje po stanovanjih, medtem ko na podeželju, predvsem na kakšnih kmetijah, zunaj hiše leži pes, znotraj hiše pa mačka.
Veliko je bilo povedanega že čez to, kdo je boljši ljubljenček ali tako rekoč bolj koristen, pes ali mačka. Če sežemo nazaj v zgodovino, izvemo, da so se psi izvili iz volkov, ki so jih udomačili takrat prvotni naseljenci. Sprva so pse (predvsem mladičke) koristili za hrano, tisti, ki pa so preživeli in odrasli, pa so bili prezrti ali pretepeni, odvisno od njihovega pasjega obnašanja. Preživeli so samo najbolj družabni in pametni psi, ki so postali dobri stražarji, nekateri pa so postali spremljevalci na lovu. Posegli smo v naravno in s časom oblikovali sodobnega psa. Psa, ki naj bi bil človekov najboljši prijatelj, psa, ki ti skoči v naročje ko prideš domov, psa, s katerim se igraš, psa, ki je čuvaj hiše itd. A vendar navsezadnje je z njimi veliko dela, ki ga je potrebno narediti. Npr. ga peljati na sprehod, vključiti v pasjo šolo, da ti doma ne uniči kavča, ga negovati, mu čistiti kočo itd. Pasji značaj je predvsem odvisen od tega, kako smo ga vzgojili. Pes je navsezadnje lahko tudi napadalen, a vse je preprosto odvisno od tega, kako smo z njim ravnali od malega.
Dotaknimo se še mačk. Mačke veljajo za silno lena bitja, ki spijo cele dni, tu in tam pa mogoče ulovijo kakšno miš. S tabo se cartajo, ko se njim zazdi in so večino dneva silno razdražene.
»Ali pa sem mogoče pravkar opisala samo svojega mačkona?«
Kakorkoli, recimo, da bi se večina lastnikov mačk strinjala z mano. Čeprav se mogoče vse skupaj sliši precej negativno, navsezadnje ni vse tako črnogledo. Mačke naj bi v veliki meri zmanjševale depresijo, tesnobo in osamljenost, pri otroku krepile imunski sistem, koristne so tudi za komunikacijo (odrasle mačke mijavkajo zato, da se sporazumevajo z ljudmi, same med sabo pa ne) itd. Mačke se nadvse rade igrajo in igra je dobra za izboljšanje njihovih motoričnih sposobnosti, hkrati pa je igra kot vaja za možgane. Mačke lahko proizvedejo do 100 različnih glasov, medtem ko psi le 10, navsezadnje pa ločujejo človeške glasove. Torej če se ne odziva, nas najbrž načrtno ignorira. Ob nas se drgnejo, ker označujejo svoje ozemlje. Neglede na to, kako svojeglava bitja znajo biti, so kljub vsemu zelo prikupne in puhaste žverce.
Sama, kot nekdanja lastnica psa in današnja lastnica mačkona, pravzaprav ne vidim bistvene razlike in se ne morem odločiti koga imam raje, pse ali mačke. Oboji ti izkazujejo ljubezen in naklonjenost, ko si najbolj ranljiv in je cel dan izpadel kot katastrofa. Ni boljšega občutka kot pa, ko se po napornem dnevu v šoli vrneš domov, kjer te pozdravi pes, ki kar od navdušenja skače v tebe, ali ko se usedeš na kavč in ti v naročje spleza mačka ter ti zaspi na kolenih. Sama sem (pred tem, ko sem dobila v svoj dom mačko) bila velika zaveznica psov, a če me danes nekdo vpraša, kaj je bolje pes ali mačka, ne vem, kako bi odgovorila. Ne glede na to, kakšni stereotipi veljajo, kdo je boljši ljubljenček, kdo izmed njiju te ima rajši, bi morala podati svoje mnenje, ki bi bilo nevtralno. Vsak izmed njiju ima svoje pluse ter minuse in za vsakega je treba ravno tako skrbeti. A kar je najpomembnejše je, da ob koncu dneva veš, da je vedno tam nekdo, ki te je vesel in te ima rad takšnega, kot si. Seveda pa svetujem, da se, preden se odločite za nakup vašega ljubljenčka, z ostalimi člani družine pogovorite med sabo, ter dobro premislite, če ste pripravljeni skrbeti za živo bitje, ki živi do 15 let včasih celo več.

1 Komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja