KULTURA NI “KAR NEKAJ”, S ČIMER SE ČLOVEK UKVARJA

Za domovino – s kulturo naprej!

Na GCC smo lahko ponosni, da je kultura tako pomemben del naše identitete. Tudi v tem letu bomo s pestrim dogajanjem v mesecu kulture dokazovali, da nismo zaman edina srednja šola v naši državi, ki nosi naziv Kulturna šola 2015-2020!

Prireditev GCC ima talent – za kulturo, ki smo jo pripravili ob Prešernovem dnevu, sta povezovala Mitja Suvajac, 4. b, in Klara Sapor, 3. i. V programu so sodelovali glasbeniki, pevci, plesalci in interpreti svoje avtorske poezije ali poezije drugih avtorjev; skupno je nastopilo 17 oddelkov.

Če se je lansko leto vrtelo okoli obletnice smrti Ivana Cankarja, bo to leto posvečeno pesniku, časnikarju in jezikoslovcu Valentinu Vodniku. Narodni preroditelj, razsvetljenec, ki je že v 18. stoletju skušal kot pesnik prebuditi slovenski narod in ga narediti samozavestnega, pokončnega, ponosnega. Menil je, da ima Sloven’c za to vse pogoje: zdravo zemljo, polje, vinograd, gore, morje, rudno bogastvo, da je bister, sposoben, čeden …, le zavreči ne sme vsega tega, sicer ga čaka »strgan rokav, pal’ca beraška, prazen bokal.«

Na GCC smo ponosni na zavedanje dijakov, da kultura ni »kar nekaj«, s čimer se človek ukvarja, kadar mu je dolg čas, ampak je pomemben del narodove identitete, ki mu je treba nenehno posvečati pozornost, kot občutljivi rastlini, da ne usahne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja