KRIŽPOTJA, KONFUCIJEV DAN IN POEZIJA IZ SAMOVARJA

Gimnazija Celje – Center bo novembrsko kulturno dogajanje v knežjem mestu razgibala s tremi prireditvami posvečenimi medkulturnemu dialogu in 110-letnici šole

Z veliko vero v moč medkulturnega dialoga in govorice umetnosti na Gimnaziji Celje – Center (GCC) v novembrskih dneh pripravljajo tri prireditve, ki med sabo povezujejo različne kulturne svetove, nagovarjajo mlade in širšo javnost ter skušajo z univerzalno govorico umetnosti ponovno graditi mostove tam, kjer jih družba v teh nenavadnih časih (ne)zavedno ruši. Tako kot vse letošnje dogodke, tudi te tri posvečajo 110-letnici izgradnje mogočnega secesijskega poslopja Gimnazije Celje – Center.
V soboto, 12. 11., bodo ob 19. uri v stolno-opatijski cerkvi sv. Danijela v Celju pripravili koncertni dogodek Crossroads/Križpotja, ki bo povezal mlade celjske pevce s kolegi iz nemškega Dortmunda, v četrtek, 17. 11., pa po dveh koronskih letih z dopoldanskim dogajanjem in slavnostno prireditvijo, ki se bo začela ob 14. uri v mali telovadnici šole, uradno odpirajo Konfucijevo učilnico Celje, ob 18. uri pa bo v mali dvorani Celjskega doma zazvenela še vsakoletna Poezija iz samovarja.

Crossroads/Križpotja je projekt zbora Orpheus iz Dortmunda (Nemčija), ki ga izvajajo dvakrat letno, vsakič v drugi državi in z drugimi pevskimi sestavi, vedno pa z željo, da z glasbo širijo pomen medkulturnega in medgeneracijskega sodelovanja. Pevci zasedbe Orpheus poustvarjajo raznoliko zborovsko glasbo, v ospredje pa postavljajo tradicijo orientalskega melosa. Tokrat so za sodelovanje izbrali Gimnazijo Celje – Center, saj je  dirigent zbora Orpheus Rebal Alkhodari že sodeloval s pevskimi zasedbami GCC leta 2016, ko je gostoval v Celju skupaj z Jordanskim državnim zborom. Koncertno sodelovanje bo skupaj z Dekliškim pevskim zborom GCC (dirigent: David Preložnik) v soboto, 12. 11., ob 19h v celjski stolnici popestrila zasedba Ad hoc, ki jo sestavljajo nekdanji dijaki in pevci Fantovske vokalne zasedbe GCC.

Po dobrih dveh letih, odkar je GCC postala peta slovenska Konfucijeva učilnica, v četrtek, 17. 11., končno pripravljajo tudi uradno odprtje. Dogajati se bo začelo ob 9h zjutraj, ko na šoli pričakujejo goste iz ostalih slovenskih Konfucijevih učilnic, kitajske učitelje delujoče v Sloveniji (na GCC od septembra dalje gostijo učiteljico Wang Shiqui), goste s Konfucijevega inštituta, ki deluje pod okriljem Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in Veleposlaništva Ljudske republike Kitajske. Ob 14. uri bodo s svečano prireditvijo v mali telovadnici šole sklenili pester dan poln delavnic, raziskovanja svetovne popotnice Alme Karlin, ki jo s Kitajsko povezujejo prav posebne vezi, in velikega misleca Konfucija. Konfucijeve učilnice so sicer globalni kulturni projekt, ki deluje v okviru različnih Konfucijevih inštitutov po svetu, ti pa so organizirano pod okriljem Kitajske fundacije za mednarodno izobraževanje s sedežem v Pekingu (CIEF).

Isti dan (17. 11.) pa se ob 18h v mali dvorani Celjskega doma začela tudi tradicionalna jesenska glasbeno-poetična prireditev Poezija iz samovarja, ki jo na GCC pripravljajo že osmič zapored. Pester program tokrat pripravljajo dijaki GCC z gosti, dogodek pa bo posvečen Josifu A. Brodskemu, pesniku rusko-ameriškega rodu. Njegova lirika, polna metafor, je meditativna in se ukvarja z usodnimi človekovimi vprašanji, s smrtjo, ločitvijo in smislom življenja. Brodski je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Leta 1987 je ob prevzemu med drugim rekel: »Jezik in, bi dejal, literatura sta starejši, neizogibnejši in trajnejši stvari, kakor ne vem katera oblika družbenih organizacij.« 35 let kasneje naš večer naslavljamo V vrsticah in med njimi, iz samovarja pa bodo ob ruskih zazveneli tudi italijanski verzi.

PRILOGA: Fotografije glasbenih sestavov, fotografije s Konfucijeve učilnice in s preteklih Poezij iz samovarja (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja