Kostanj s kostanjem na kostanju

Drevo se imenuje enako kakor plod,
ki nam pečen jeseni diši od vsepovsod.

Kaj je to? (namig najdete v naslovu tega prispevka 😉 )

 

Dragi dijaki in dijakinje!

V jeseni nas poleg pisanega listja, trgatev in obilice šolskega dela razveseljuje tudi kostanj. Ta je lahko pečen, kuhan in pripravljen še na mnogo različnih načinov, ki vam jih bomo razkrili v prihodnjem tednu, ki ga nismo brez razloga poimenovali TEDEN KOSTANJA.

Tudi v tem šolskem letu bomo nadaljevali s tradicijo tematskih tednov v sodelovanju z Ekoradijem. Prvi nas čaka že prihodnji teden, ko boste izvedeli ogromno o tem jesenskem plodu, na zadnji dan pred krompirjevimi počitnicami, če nam bo vreme naklonjeno, pa bomo za vas pripravili tudi kostanjev piknik na rondoju za šolo.

Ker ne želimo, da vas šola čisto zmeša, vas prijazno pozivamo, da si vzameto uro ali dve odmora od učenja in domačih nalog in se odpravite na sprehod v naravo. Po možnosti nekam, kjer raste kostanj. Slišimo, da je nabiranje kostanja enkratna telovadba, ki ne le da krepi telo, pač pa tudi duha. Zato na sprehod s sabo le vzemite še kakšno košaro, jo napolnite z nabranim kostanjem in jo prinesite v tajništvo šole. Več kostanja kot bomo nabrali, več ga bomo lahko naslednji petek pojedli 🙂 Če pa sami nimate časa, prosite za pomoč starše, babice, strice, tete … Pred nami je tudi vikend, ki je kot nalašč za nabiranje kostanja, saj je vremenska napoved zaenkrat še zelo ugodna.

Kostanj bomo zbirali od ponedeljka, 24. 10. 2016, naprej v tajništvu šole. Že vnaprej se najlepše zahvaljujemo vsem, ki boste pomagali pri pripravi z nabiranjem kostanja.

Seveda pa ste vsi dijaki in profesorji vabljeni, da se nam v petek, 28. 10. 2016, pridružite na rondoju za šolo, kjer se boste lahko v vseh treh glavnih odmorih družili ob pečenem kostanju in dobri glasbi. Se vidimo!

 

Ali ste vedeli, da se lahko kostanj uporabi tudi za pripravo piva?

Ste vedeli, da je kostanj edini od oreščkov, ki vsebuje vitamin C?

Ste vedeli, da se najstarejši in največji doslej odkriti kostanj na svetu imenuje Hundred Horses?

 

Še več takšnih in podobnih zanimivosti vam razkrijemo prihodnji teden. Zato nas le spremljajte. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja