Korenine večnosti

Slovenska premiera mednarodnega glasbeno-gledališkega projekta na temo ljudskega izročila Avstrije, Hrvaške in Slovenije se bo zgodila v nedeljo, 21. 4. ob 16. uri v Slovenskem ljudskem gledališču Celje.

Obsežno mladinsko mednarodno sodelovanje knežjega mesta z avstrijskim Bad Ischlom in hrvaškim Puljem, ki se je s podporo evropskega programa Comenius začelo leta 2011, se z nacionalnimi premierami glasbeno-gledališke predstave Korenine večnosti (Roots of eternity) bliža h koncu. Po krstni izvedi v puljskem narodnem gledališču 19. aprila, bo slovenska premiera, nad katero je častno pokroviteljstvo prevzel avstrijski veleposlanik Nj. eksc. dr. Clemens Koja, v nedeljo, 21. 4. ob 16. uri v Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Več kot 100 sodelujočih, učencev in dijakov Glasbene šole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule, Deželne glasbene šole Bad Ischl in Gimnazije Celje – Center bo na osrednjem celjskem gledališkem odru uprizorilo svoj pogled na sobivanje med tremi narodi, njihovo skupno zgodovino in bogate kulturne korenine. Vstop na predstavo je prost!

Zgodbo zaComenius_Pula_2013nimivega dela, ki so jo spisali sodelujoči v projektu, govori o treh narodih, ki jih po stoletjih skupnega življenja v neki daljni galaksiji, urok čarovnice Uršule prežene na tri planete in med njimi zaseje nerazumljivo sovraštvo. Tisoč let kasneje planete po naključju odkrije medgalaktična raziskovalka Gaia Autslohr, ki med prebivalci različnih planetov odkrije številne podobnosti, med drugim pa tudi legendo o strašnem uroku, ki ga, kot potomka praprebivalcev nekoč skupnega planeta tudi uspešno razreši in v slogi ter ljubezni ponovno poveze sprta ljudstva.

 

Uprizoritev futurističnega scenarija so mladi dopolnili s folkloro treh držav, ki je deloma prikazana avtentično, v glasbenih izvedbah in narodnih nošah, delno pa stilizirana v sodobno glasbeno govorico, zanimivo kostumografijo in dramske vložke, njeno osnovno sporočilo pa je nedvomno moč kulturnega dialoga, ki mora preseči nesmiselne spore in v složnem sobivanju graditi boljšo prihodnost Evrope in celega sveta.

Projekt Multicultural music theatre (www.mmtheatre.eu), ki je na pobudo Hiše kulture Celje povezal vsi tri projektne partnerje in ki se sofinancira s sredstvi programa Comenius Evropske komisije, bo epilog doživel v avstrijskem Bad Ischlu, kjer bo 25. 5. zadnja uprizoritev predstave, sodelovanje med partnerji pa se nikakor ne bo zaključilo, saj že potekajo priprave na nove projekte.Comenius_BadIschl2012

Za dijake Gimnazije Celje – Center pa je to le prvi od dveh glasbeno-gledaliških projektov, ki bodo zaznamovali konec letošnjega šolskega leta, saj bo že 23. 4. premiera projekta Krog življenja, kjer bodo, v sodelovanju z II. osnovno šolo Celje, kar tri dni uprizarjali zanimivo predstavo v kateri so povezali najlepše muzikale, kjer v vlogah glavnih junakov nastopajo otroci in mladi.

                                                                    Udeleženci projekta na srečanju v Bad Ischlu 2012

                                                                          (foto:  arhiv GCC)

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja