Korenine večnosti povezale mlade treh držav

V Istrskem narodnem gledališču v Pulju in Slovenskem ljudskem gledališču Celje je 19. in 21. aprila več kot 100 mladih sodelujočih v projektu Multicultural Musical Theatre (MMT) navdušilo hrvaško in slovensko javnost z izvedbami novega glasbeno-gledališkega dela Roots of Eternity (Korenine večnosti).

 

Delo črpa navdih iz bogatega kulturnega izročila držav – Hrvaške, Slovenije in Avstrije, njihove raznolike folklore in skupne zgodovine.

Zadnja ponovitev bo 25. maja v avstrijskem Bad Ischlu, kjer se bo tudi sklenil obsežen dvoletni projekt, ki je na pobudo celjske Hiše kulture povezal Deželno glasbeno šolo Bad Ischl, Glasbeno šolo Ivana Matetića Ronjgova Pulj in Gimnazijo Celje – Center.

 

Zgodba zanimivega dela, ki so jo spisali mladi udeleženci projekta, govori o treh narodih, ki jih po stoletjih skupnega življenja v neki daljni galaksiji, urok čarovnice Uršule prežene na tri planete in med njimi zaseje nerazumljivo sovraštvo. Prekletstvo bi lahko prekinila le oseba, ki v sebi združuje vse tri narode in ima čisto srce. Tisoč let kasneje planete po naključju odkrije medgalaktična raziskovalka Gaia Autslohr, ki med prebivalci različnih planetov odkrije številne podobnosti, med drugim pa tudi legendo o strašnem uroku, ki ga, kot potomka praprebivalcev nekoč skupnega planeta, tudi uspešno razreši in v slogi ter ljubezni ponovno poveže sprta ljudstva.

 

Uprizoritev futurističnega scenarija so mladi dopolnili s folkloro treh držav, ki je deloma prikazana avtentično, v glasbenih izvedbah in narodnih nošah, delno pa stilizirana v sodobno glasbeno govorico, zanimivo kostumografijo in dramske vložke, njeno osnovno sporočilo pa je nedvomno moč kulturnega dialoga, ki mora preseči nesmiselne spore in v složnem sobivanju graditi boljšo prihodnost Evrope in celega sveta.

 

Častni pokrovitelj slovenske premiere je bil veleposlanik Republike Avstrije v Sloveniji, dr. Clemens Koja.

 

Spletko je v predstavi užival!

 

//

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja