KONFUCIJEV DAN IN POEZIJA IZ SAMOVARJA

V četrtek, 17. 11., na Gimnaziji Celje – Center pripravljajo dve prireditvi posvečeni medkulturnemu dialogu in 110-letnici šole

Z veliko vero v moč medkulturnega dialoga in govorice umetnosti na Gimnaziji Celje – Center (GCC) v novembrskih dneh pripravljajo dve prireditvi, ki med sabo povezujeta različne kulturne svetove, nagovarjajo mlade in širšo javnost ter skušajo z univerzalno govorico umetnosti ponovno graditi mostove tam, kjer jih družba v teh nenavadnih časih (ne)zavedno ruši. Tako kot vse letošnje dogodke, tudi ti dve posvečajo 110-letnici izgradnje mogočnega secesijskega poslopja Gimnazije Celje – Center. V četrtek, 17. 11., ob 14. uri na GCC uradno odpirajo Konfucijevo učilnico Celje, ob 18. uri pa bo v mali dvorani Celjskega doma zazvenela vsakoletna Poezija iz samovarja.

Po dobrih dveh letih, odkar je GCC postala peta slovenska Konfucijeva učilnica, v četrtek, 17. 11., končno pripravljajo tudi uradno odprtje. Dogajati se bo začelo ob 9h zjutraj, ko na šoli pričakujejo goste iz ostalih slovenskih Konfucijevih učilnic, kitajske učitelje delujoče v Sloveniji (na GCC od septembra dalje gostijo učiteljico Wang Shiqui), goste s Konfucijevega inštituta, ki deluje pod okriljem Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in Veleposlaništva Ljudske republike Kitajske. Ob 14. uri bodo s svečano prireditvijo v mali telovadnici šole sklenili pester dan poln delavnic, raziskovanja svetovne popotnice Alme Karlin, ki jo s Kitajsko povezujejo prav posebne vezi, in velikega misleca Konfucija. Konfucijeve učilnice so sicer globalni kulturni projekt, ki deluje v okviru različnih Konfucijevih inštitutov po svetu, ti pa so organizirano pod okriljem Kitajske fundacije za mednarodno izobraževanje s sedežem v Pekingu (CIEF).

Isti dan se bo ob 18. uri v mali dvorani Celjskega doma začela tudi tradicionalna jesenska glasbeno-poetična prireditev Poezija iz samovarja, ki jo na GCC pripravljajo že osmič zapored. Pester program tokrat pripravljajo dijaki GCC z gosti, dogodek pa bo posvečen Josifu A. Brodskemu, pesniku rusko-ameriškega rodu. Njegova lirika, polna metafor, je meditativna in se ukvarja z usodnimi človekovimi vprašanji, s smrtjo, ločitvijo in smislom življenja. Brodski je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Leta 1987 je ob prevzemu med drugim rekel: »Jezik in, bi dejal, literatura sta starejši, neizogibnejši in trajnejši stvari, kakor ne vem katera oblika družbenih organizacij.« 35 let kasneje naš večer naslavljamo V vrsticah in med njimi, iz samovarja pa bodo ob ruskih zazveneli tudi italijanski verzi.

Tudi preostanek koledarskega leta bo na GCC pester. 24. 11. se bo 19h v Galeriji AQ GCC v umetniški četrti Celje odprla razstava ilustracij Matevža Bervarja, 1. 12. v Narodnem domu glasbeni sestavi šole pripravljajo tradicionalni Miklavžev koncert, ki ga bodo 8. 12. ponovili v Mariboru, 14. 12. je na programu Centrovizija, ki bo uradno odprla tudi pestro »veselodecembrsko« dogajanje na GCC – to se bo sklenilo s kariernim sejmom in dnevi obveznih-izbirnih vsebin (21.-23. 12.).

PRILOGA: Fotografije s Konfucijeve učilnice in s preteklih Poezij iz samovarja (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja