KNJIGE IN BRALNE NAVADE

Knjige so najnevarnejše in najmočnejše orožje. Predstavljajo vso znanje tega sveta, ki ti ga ne more nihče vzeti. Z vsako prebrano knjigo odkriješ nove skrivnosti in se naučiš, da je na svetu takšnih skrivnosti še več.

Prva tiskana knjiga je luč sveta ugledala že leta 1455. Znana je kot Gutenbergova Biblija, ki jo je v svoji tiskarni natisnil Johannes Gutenberg. Od takrat naprej pa so knjige zaradi širjenja tiska postale bolj dostopne. Sedaj se letno natisne med 600 000 in 100 000 000 knjig, prav tako pa se število e-knjig vsako leto poveča za 1 milijon. Knjig je torej na pretek, na voljo pa so nam ne glede na čas ali kraj.

Enotnega odgovora na vprašanje, katera je bila prva elektronska knjiga, ne poznamo. Za pionirja na tem področju pa velja Michael S. Hart, ki je leta 1971 digitaliziral prvo publikacijo – Deklaracija neodvisnosti ZDA. Takrat so digitalne oblike knjig uporabljali predvsem na specializiranih področjih, konec leta 1990 pa se je to začelo spreminjati, saj so na trg prišli prvi bralniki elektronskih knjig. Na internetu lahko najdete številne kotičke z e-knjigami, najbolj priljubljeni pa so:

  • Amazon – Kindle Store
  • Barnes & Noble – Nook Books
  • Kobo – Kobo Books
  • E-Emka
  • Biblos
  • Ruslica
  • E-knjiga

Kljub dostopnosti e-knjig pa večina še vedno raje posega po tiskanih knjigah. Pomembnost tiskane knjige pa je v citatu lepo povzel že Miha Kovač : “Tiskana knjiga ni zgolj predmet, ki bi ga lahko definirali z njegovimi fizičnimi lastnostmi, ampak je komunikacijsko sredstvo, ki je s svojim specifičnim načinom hranjenja in posredovanja vsebin pomembno sooblikovalo našo civilizacijo na način, ki se mu ne bi bilo razumno odpovedati kar čez noč.”

Glede na rezultate ankete, ki smo jo dijaki reševali prejšni teden, je kar 97% dijakov še vedno pristašev tiskanih knjig. Razlogi za to so različni; nekatere pri branju e-knjig bolijo oči in glava, drugi se pri tovrstni obliki branja ne morejo skoncentrirati na vsebino, spet drugi pa se pri branju želijo odklopiti od sveta na spletu.

Tukaj je še nekaj odgovorov:

“Redno berem knjige v obeh oblikah, ampak je nekaj posebnega v držanju knjige v rokah, njenem vonju in občutku strani pod tvojimi prsti.”

“Ne morem opisati čudovitega občutka, ko v roke vzamem knjigo, ko jo odprem, ima vsaka knjiga svoj čudoviti vonj.”

“Branje elektronske knjige me preprosto ne pritegne, ne morem se enako vživeti v zgodbo.”

“Se mi zdi, da elektronske knjige izgubijo čar tiskanih.”

“S papirja si ljudje dokazano več zapomnimo kot z ekrana.”

“Oči me začno kasneje boleti, ko berem na morju, je na plaži boljši občutek imeti knjigo v rokah kot telefon.”

“Branje knjig v tiskani obliki ima povsem drugačen pomen, saj je občutek veliko bolj pristen, topel.”

“Veliko časa preživimo za računalniki in telefoni, zato se mi zdi knjiga idealna možnost da se od tehnologije odmaknemo, zato raje berem tiskane knjige.”

“Zdi se mi, da s tiskano knjigo dobiš tudi tisto, kar ti knjiga želi sporočiti, in da se posvetiš samo njej.”

Že Mary Schmich je povedala :«Branje je znižana vozovnica do kamorkoli.« Zato vam ob svetovnem dnevu knjige želimo obilo lepih potovanj in užitka ob branju!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja