Kiparsko ustvarjanje tretjih letnikov

V četrtek, 18. oktobra 2012, se je za letošnje tretje letnike pričelo tridnevno kiparjenje pod vodstvom profesorja Franca Purga. Vsak dijak je ustvaril tri skulpture iz gline, najboljši izdelki pa so tudi razstavljeni.  Delavnice smo zaključili v soboto in domov ponosno odšli z lepo oceno v žepu ter novim znanjem v betici.

Naše kiparsko ustvarjanje se je že navsezgodaj začelo z jutranjo vadbo – nošenjem 10-kilogramskega zavoja gline po stopnicah  vse do tretjega nadstropja. Potem smo se prebujeni posedli v krog in skupaj s profesorjem Purgom spregovorili o naših pričakovanjih. Razložil nam je potek dela in nas usmeril v ustvarjanje. Letos smo posebno vlogo namenili tekstu, besedilu oz. odlomku iz knjige, ki je ob branju na nas pustil poseben pečat. Svoje doživetje prebranega besedila smo nato upodobili na kosu gline. Ker je bilo dela precej, smo ob deveti uri zavihali rokave, si pripravili material, stojala za glino in oblekli stare srajce. Za sprostitev in lažje ustvarjanje smo prižgali še radio. Ideje so nekaterim hitro »priletele« pod roke, drugi pa smo morali biti potrpežljivi, saj smo ob skici preždeli kar nekaj časa. Ob nasvetih profesorja smo le vsi prišli do končnega izdelka.

Drugi dan smo bili že seznanjeni z delom in kmalu začeli pogumno gnesti glino. Tokrat smo s seboj prinesli predmet, ki ga je izoblikovala narava; školjke, kamne, cvetove itd. Te smo poskušali čim bolj realistično upodobiti, zato smo posamezni predmet natančno opazovali in raziskali.

 

Ostalo tretjino gline smo porabili v zadnjem dnevu kiparskih delavnic. V sobotnem jutru smo se kot ponavadi  posedli v nam že znan krog in razmišljali o nalogi, ki nam jo je zadal profesor Purg. Vzpostaviti smo morali vez med  že izdelanima predmetoma, tretja skulptura je torej odražala nekakšno sintezo obeh prejšnjih dni. V zaključnem dnevu smo morali tako uporabiti vso svojo kreativnost in motivacijo. Z gotovostjo lahko trdim,  da smo pokazali vse naše sposobnosti. Na koncu je sledil  še zagovor našega dela (kar pravzaprav sploh ni bilo tako zahtevno, kot se sliši). Pred razredom smo predstavili naše izdelke, motive, ideje in obrazložili celotno zamisel. Redovalnica je bila počaščena s samimi lepimi ocenami in po izdelkih ter kreativnosti sodeč, smo si jih več kot prislužili.

Dan smo zaključili z generalnim čiščenjem risalnice  in  s skupinskim fotografiranjem. V teh dneh smo izvedeli marsikaj novega, prof. Purg nam je razgibal možgane ob nalogah, pridobili smo nove izkušnje in se pri seveda tem tudi zabavali, kot se znamo zabavati le mi, umetniki.

 

Za konec pa še nekaj »funfactov« oz. zanimivih dejstev iz teh delavnic:

  • Tudi majhen košček gline lahko presneto boli, če ti ga sošolec zaluča v glavo.
  • Prof. Purg ima na zalogi zelo dišeče mandarine.
  • Pesem ”Blow my whistle” se na radiu zavrti povprečno 2x na uro ( to smo prenesli le enkrat).
  • Knjiga Gospodar prstanov zna biti zelo težaven vir za nesimbolično upodobitev.
  • Vsi dijaki 3. i smo spoznali osnove terminologije (zagotovo zna vsak izmed nas razložiti besedo avtonomnost).
  • Gobe iz tržnice so zelo zabaven in učinkovit model za kiparjenje.
  • Najpogosteje izrečen stavek: ” Joj, pa ta simbolika! ”
  • Morda bo v prihodnjih letih v učni sistem pri zgodovini vključena tudi Glinena vojna 3. i.

 

Fotografije: Tina Krajnc

Dijaki 3. i se že veselimo ponovnega ustvarjanja s Francem Purgom, ki bo prihodnjič na Slemenu! Seveda bomo tudi to dogodivščino opisali na Spletku, do takrat pa si lahko ogledate fotografije iz kiparskih delavnic in  občudujete naše izdelke, ki so razstavljeni v risalnici.

 

P. S. Ne spreglejte tudi intervjuja s Francem Purgom!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja