Kam na počitnice II.

Maj nas je dohitel in vsi hitimo s pridobivanjem še zadnjih ocen, nekateri se pripravljajo na maturo, vsi skupaj pa smo po malem že z mislimi pri poletnih počitnicah. Za maturante bodo to najdaljše počitnice doslej. Po napornem učenju in pridnem delu celo leto, bo prijalo malo zamenjati okolje.

 

A zakaj bi šli na morje za en teden, če lahko gremo v tujino kar za mesec ali dva?
AIESEC kot največja mladinska organizacija na svetu ti ponuja možnost prostovoljne prakse v več kot 120 državah! Ponujamo prostovoljno delo na projektih širom sveta, ki trajajo 6-12 tednov. Počneš lahko vse mogoče stvari: učiš otroke angleščine ali katerega drugega jezika, ki ga obvladaš, pomagaš na športnih taborih, delaš v vrtcu, širiš svoje znanje o pomembnosti ločevanja odpadkov, kakovostne izobrazbe, čiste vode. Lahko celo z nahrbtnikom potuješ po celi državi, v kateri opravljaš prakso!

 

Te zanima, zakaj bi ti prostovoljstvo v tujini sploh prišlo prav? Razlogov je veliko. Na prvem mestu je seveda spoznavanje nove države in kulture, ki širi tvoja obzorja. Ker delaš na projektih s svojimi vrstniki, spoznaš nove prijatelje in pridobiš dragocena poznanstva. Hkrati se učiš tujega jezika in novih veščin, saj si postavljen/a v okolje, ki ti ni domače. Ker stopiš iz svoje cone udobja, se veliko naučiš tudi o sebi in o svojih sposobnostih in talentih. Ker so vsi projekti povezani s cilji trajnostnega razvoja Združenih narodov, s svojim delom prispevaš k boljšemu svetu (Kateri so ti cilji, lahko preveriš tukaj: https://sustainabledevelopment.un.org/sdgs).

Seveda se vsaka taka izkušnja v tujini lepo sveti na tvojem življenjepisu in odpira vrata do novih priložnosti.

 
Kako stvar sploh poteka? Za začetek pomisliš, kam si sploh želiš oziroma, kaj te sploh zanima. Če nimaš konkretne ideje – nič hudega, zato je tukaj Portal priložnosti, kjer lahko brskaš glede na svoj interes in veščine. Ko se odločiš za projekt, ki te zanima, se vpišeš v Portal, izpolniš svoje podatke in se začneš prijavljati. Ko si na izmenjavo sprejet/a, se začnejo priprave na odhod. Mi smo tukaj zato, da ti pomagamo pri pripravi za življenje v tujini, opozorimo te na možen kulturni šok in posebnosti, na katere morebiti naletiš.

 
Kaj pa stroški? AIESECovi prostovoljski projekti ti ponujajo zastonj nastavitev in vsaj en obrok na dan. Navadno si čez vikend prost/a, tako da lahko še potuješ, če želiš ( Tvoji osnovni stroški zajemajo prevoz in 120€ prijavnine.
Če si želiš, da bi se v enem takih projektov preizkusil/a sama, lahko že danes pobrskaš med tisoči priložnosti, ki jih najdeš na portalu priložnosti https://opportunities.aiesec.org.

V sredo pa se lahko oglasiš še na naši predstavitvi, ki bo ob 10.30 v šolski knjižnici, ali v odmorih na naši info stojnici, kjer lahko skupaj najdemo pravo priložnost zate. Se vidimo! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja