Kaj se dogaja z IRIU

Program Festivala IRIU/Kaj se dogaja z IRIU, ki je zgrajen na stičišču različnih form umetnosti z literaturo, bo v Celju potekal med 23. novembrom in 6. decembrom 2015.

Literarne ustvarjalnice imajo letos novo vsebinsko zasnovo: Pesniške kolonije, ki so razdeljene na t.i. Osnovnice in Nadaljevalnice (namenjene poeziji), Senzorialno-literarno ustvarjalnico, Kritiški studio Pranger, ki je razdeljen na dva sklopa: Kritiški studio Pranger – prevod in Kritiški studio Pranger – kritika (potekata v sodelovanju s KUD-om Pranger) in Glodalnica dramskega pisanja (namenjena dramskemu pisanju). Zainteresirani posamezniki in posameznice se lahko v skladu s pogoji, ki so navedeni v nadaljevanju razpisa, prijavite na Ustvarjalnice do vključno 5. novembra 2015. Program festivala je časovno pripravljen tako, da boste imeli možnost obiskovati več tipov ustvarjalnic in ostalih dogodkov.

Področja:

1) Pesniška kolonija – Osnovnica
Namenjene so vsem zainteresiranim posameznikom in posameznicam, ki ustvarjate, bodisi bi si želeli(e) ustvarjati, na področju poezije. Osnovnice bodo v dveh srečanjih potekale v Celju in sicer vsakič v petek 27. novembra in 4. decembra med 17. in 19. uro. Mentorja Osnovnic sta Stanka Hrastelj, večkrat za poezijo (in roman: nagrada Modra ptica) nagrajena slovenska pesnica in pisateljica ter Zoran Pevec, pesnik, urednik, esejist, kritik, med drugim prejemnik Čaše nesmrtnosti za vrhunski desetletni pesniški opus. Udeležba je brezplačna in skupina omejena na petnajst (15) kandidatov oz. kandidatk. Za uspešno prijavo morate udeleženci in udeleženke na elektronski naslov info.iriu@gmail.com (pod zadevo obvezno navedite: Pesniške kolonije – Osnovnice) do vključno 5. novembra poslati: tri (3) avtorske pesmi, ime in priimek ter gsm številko. Poezijo vseh kandidatov in kandidatk bo tajništvo pripravilo za komisijo tako, da bo opremljena s šiframi, s čimer bomo zagotovili enakopraven položaj vseh prijavljenih.

2) Pesniška kolonija – Nadaljevalnica
Namenjene so udeležencem in udeleženkam, ki ste se udeležili(e) vsaj ene od prejšnjih IRIU Literarnih ustvarjalnic. Nadaljevalnice bodo v večih srečanjih potekale v Celju in sicer vsakič v soboto 28. novembra in 5. decembra ter v nedeljo 6. decembra (prvo soboto med 11. in 13.30 uro ter med 17. in 19.30 uro; drugo soboto med 11. in 13.30 uro ter med 16. in 18.30 uro, v nedeljo med 11. in 13.30 uro).

Nadaljevalnice vsebujejo kontekstualizacijo že pridobljenega znanja s področja pesniškega ustvarjanja v najširšem pomenu besede, poglobljene pristope dela na poeziji, teoretično in praktično raziskovanje novih pesniških postopkov, metod in tehnik, skupaj z raziskovanjem telesa (glas, dihanje, drža ipd.). Program torej poteka v skladu s preučevanjem odnosa do ustvarjalnega pesniškega procesa, telesa in lastnih, notranjih vsebin: senzibilizirati svoj jezik in telo. Zato so Nadaljevalnice pripravljene pod mentorstvom doma in v tujini nagrajene pesnice, prevedene v štiriindvajset (24) jezikov, pisateljice in esejistke Barbare Korun, pobudnice srečanj Pesnice o pesnicah in soustanoviteljice mednarodne literarne nagrade KONS, Maje Vidmar, prav tako večkrat nagrajene, mednarodno uveljavljene pesnice in geštalt terapevtke, Alje Adam, doktorice znanosti s področja študij spolov in literarne teorije, priznane pesnice, predavateljice in učiteljice joge ter Anke Rener Kremžar, performativne umetnice, ki raziskuje uprizoritveni prostor, gibanje v njem in neverbalno komunikacijo med performerjem in publiko.

Za uspešno prijavo na Nadaljevalnice morate udeleženci in udeleženke, ki ste že obiskali vsaj eno IRIU ustvarjalnico do vključno leta 2015, na elektronski naslov info.iriu@gmail.com (pod zadevo obvezno navedite: Pesniške kolonije – Nadaljevalnice) do vključno 5. novembra poslati: svoje ime in priimek ter gsm številko.

3) Senzorialno-literarna ustvarjalnica
Namen Senzorialno-literarne ustvarjalnice, ki jo vodi Maja Gal Štromar, igralka, pesnica, pisateljica, prevajalka, gledališka pedagoginja, profesorica retorike, scenaristka, moderatorka ter režiserka, sicer diplomirana romanistka in diplomantka Mednarodne šole za gledališče Jacquesa Lecoqa v Parizu, je povezovanje raziskovalnega gledališkega dela z literarnim ustvarjanjem: senzorialno raziskovanje prostora in posameznikovih psiho-fizičnih potencialov. Slušatelji in slušateljice skozi različne vaje senzibilizirajo čutila, spodbujajo pretanjeno opazovanje okolja in prostora, bogatijo in budijo lasten psiho-fizični potencial, spodbujajo domišljijo in na podlagi slednjih izkušenj bogatijo literarni zapis. Posebne vaje raziskovanja prostora, glasba in zabavno srečanje z različnimi predmeti iz vsakdana, bodo v drugem delu uporabljeni za zapis posebnih ‘življenjepisov’. »Na podlagi dosedanjih izkušenj sem prepričana, da bo tovrstna raziskovalna izkušnja, ki jo sicer s pridom uporabljam v gledališču, dodatno obogatila literarni naboj pisateljev in pesnikov ter še dodatno spodbudila njihovo domišljijo,« nam pojasni Štromarjeva, ki je v 13-ih letih delovanja v gledališču, tako doma kot v tujini, odigrala več kot 32 vlog, posnela več kot 25 filmov in izdala 12 avtorskih knjig. »Kreativnost je neulovljiva in vedno prelivajoča se snov, stkana iz vidnega in nevidnega. Vznika povsod in nikjer. Vse metode, tehnike, strategije, pa naj bodo še tako prismuknjene in morda navidezno absurdne, oz. iztrgane iz konteksta, na koncu koncev pripomorejo k opolnomočenju naših večplastnih umetniških izrazov.«

Ustvarjalnica Maje Gal Štromar je brezplačna in poteka v nedeljo, 29. novembra med 14. in 18.15 uro. Za udeležbo je potrebna predhodna prijava na elektronski naslov info.iriu@gmail.com (pod zadevo obvezno navedite: Senzorialno-literarna ustvarjalnica) do vključno 5. novembra, z navedbo imena in priimka ter gsm številke. Skupina je omejena na petnajst (15) kandidatov oz. kandidatk.

4) Kritiški studio Pranger
je razdeljen na kritiko humanističnih besedil in kritiko prevoda: Kritiški studio Pranger – kritika in Kritiški studio Pranger – prevod. Prvi bo zainteresiranim posameznikom in posameznicam ponudil srečanje z osnovnimi pojmi, metodološkimi pristopi in vrstami kritike filozofskih, esejističnih in humanističnih besedil. Mentor kritiškega dela studia je Goran Potočnik Črne, publicist, urednik, mentor Male šole kritike, prof. filozofije in sociologije kulture, ustanovitelj in strokovni vodja zavoda Misel v praksi in svetovalec v Filozofski posvetovalnici – Česalnici misli. Drugi del studia – kritika prevodnih besedil, pod mentorstvom Urške Potočnik Črne, Sovretove nagrajenke, ki poučuje literarno prevajanje na Filozofski fakulteti v Mariboru in za univerzo v Gradcu od leta 2005 na dalmatinskem otoku Premuda, pa je namenjen vsem zainteresiranim posameznikom in posameznicam, ki se želijo naučiti modelov za vrednotenje kakovosti prevodov, po zahtevah t.i. ekvivalence in koherence (Translation Quality Assessment). Med učenjem boste brskali po zanimivih prevodnih besedilih in izvlečkih teorij ter eksperimentirali s formulo, ki bo nudila premislek o prevodni kritiki (kako je ta objavljena, kakšno znanje in kompetence potrebuje prevodni kritik/prevodna kritičarka ter drugimi zanimivimi vidiki vrednotenja prevoda). Studia, ki potekata pod sofinanciranjem JSKD-ja bosta v Celju potekali v dveh srečanjih in sicer: ob petkih 27. novembra in 4. decembra: Kritiški studio – kritika med 14. in 17. uro, Kritiški studio – prevod pa med 17.30 in 20.30 uro). Udeležba na kateremkoli studiu je brezplačna. Za udeležbo bodisi na enem ali obeh studiih je potrebna predhodna prijava do vključno 5. novembra na elektronski naslov info.iriu@gmail.com in sicer za vsak studio posebej. V skladu s tem pod zadevo obvezno navedete bodisi Kritiški studio Pranger – kritika bodisi Kritiški studio Pranger – prevod, z navedbo imena in priimka ter gsm številke. Skupina je omejena na petnajst (15) kandidatov oz. kandidatk.

5) Glodalnica dramskega pisanja
Je namenjena zainteresiranim posameznikom in posameznicam, ki se želijo srečati z osnovnimi pojmi drame. Pod vodstvom Sandija Jesenika in Žana Žveplana, ki sta znanje in veščine dramskega pisanja pridobila na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, bo predstavljen klasični model dramskega pisanja, pri čemer bodo udeleženci in udeleženke izdelali kratke prizore. Po končani ustvarjalnici, ki bo v Celju potekala v dveh srečanjih, in sicer ob četrtkih, 26. novembra in 3. decembra med 17. in 19. uro, bo sledila predstavitev nastalih del v obliki bralnih uprizoritev, ki predstavljajo pomemben del v fazi razvoja besedila. Cena za študente in dijake je 5,00 evrov ter 10,00 evrov za ostale udeležence. Za udeležbo je potrebna predhodna prijava do vključno 5. novembra na elektronski naslov info.iriu@gmail.com (pod zadevo obvezno navedete Glodalnica dramskega pisanja), z navedbo imena in priimka ter gsm številke. Skupina je omejena na petnajst (15) kandidatov oz. kandidatk.

Pri prijavah na naš elektronski naslov (info.iriu@gmail.com) ne pozabite slediti navodilom, ki so zapisani pod posamezno področje oz. ustvarjalnico (pod zadevo elektronskega sporočila je nujna navedba ustrezne ustvarjalnice na katero se prijavljate in priloženi zahtevani podatki oz. teksti – odvisno od ustvarjalnice), ter roku: do vključno 5. novembra 2015.

KJE BOSTE USTVARJALI

Ustvarjali boste v Celjskem mladinskem centru. Potencialne nočitve vam bodo omogočene v njihovem mladinskem hotelu. Na voljo nam bodo tudi letos prenovljeni: koncertna dvorana, razširjena umetniška kavarna in tudi nova kavarniška izpostava na Šmartinskem jezeru Brkati som, kjer bomo pod zvezdami, a na toplem, preizkušali brbončice.

Del ustvarjalnic poteka s podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja